2013. március 24., vasárnap

Ukrajna válaszút előtt


Moszkva komoly biztosítékokat és hosszú távú elköteleződést vár Ukrajnától az ország területén lévő gázvezetékek üzemeltetésére létrehozandó közös irányítású konzorciumot illetően.

Március elején Moszkvában Oroszország és Ukrajna között elvi megállapodás született egy közös irányítású konzorcium létrehozásáról. A napokban azonban az orosz vezetés az ukránok tudomására hozta, hogy csak abban az esetben kíván részt venni egy ilyen jellegű együttműködésben, ha Kijev érdekeltté teszi ebben.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hangsúlyozta: „Ukrajnának szavatolnia kell, hogy semmilyen indokkal nem zárják ki a későbbiekben Oroszországot a konzorciumból, arra hivatkozva, hogy egyik vagy másik európai feltétellel vagy megállapodással ütközik.” Ez Medvegyev olvasatában azt jelenti, hogy Kijevnek számos európai intézménybeli tagságát fel kellene mondania, így részvételét az Európai Energia Chartában is. Mindezért cserébe az oroszok komoly árengedménnyel kecsegtetik az ukrán vezetőket. A jelenlegi 430 dollár/köbméter ár helyett Moszkva akár 260 dollárra is hajlandó lenne lemenni.

Az oroszok húzd meg, ereszd meg játékának az eredménye Ukrajna kettős játéka Moszkva és Brüsszel között. Az Európai Uniót vezető politikusok szemében Kijev egyre kevésbé kelti megbízható partner benyomását, ez pedig komoly aggodalommal tölti el őket. Közép-Európa számára az orosz gáztól való függőség a mai napig az egyik legnagyobb biztonságpolitikai kihívás. A Kijevben naponta változó „szélirány” pedig egyáltalán nem teszi lehetővé a hosszú távú energiabiztonsági stratégiák kialakítását, diverzifikációs projektek tervezését a régió országaiban.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése