2013. március 17., vasárnap

London közelít és kritizál


William Hague, az Egyesült Királyság külügyminisztere március 13-i, londoni kétoldalú találkozón bírálta Oroszországot Szergej Magnyitszkij ellen indított eljárás, valamint a jogász halála körüli körülmények tisztázatlansága miatt. A találkozó mindemellett mérföldkő fontosságú volt azok miatt a kül- és biztonságpolitikai kérdések miatt, melyeket ekkor tárgyaltak.

Sok van a rovásukon

„A Magnyitszkij-ügy komoly aggodalomra ad okot, az egyik legnagyobb mulasztása az orosz igazságügyi és büntetés-végrehajtási rendszernek”, mondta Hague a találkozón. Ugyancsak felemlegette Alexander Litvinyenko ex-KGB ügynök halálát is, aki még 2006-ban hunyt el Londonban. Ez az esemény több évre befagyasztotta a két ország közötti párbeszédet.  

Új szín a kapcsolatokban

Azonban a helyzet most változni látszik. A stratégiai jelentőségű találkozón a két állam külügyminiszterei és védelmi miniszterei vettek részt. Ez a fajta párbeszéd olyan nyílt tárgyalásra kínált alkalmat, mely a két állam kapcsolatában eddig még nem fordult elő.

Az esemény során London és Moszkva viszonyának rendezésén kívül regionális és nemzetközi kérdésekről is beszéltek. A napirend első helyén Szíria szerepelt, mely kérdésben a két állam nem képvisel közös álláspontot. Bár mindketten a politikai átalakulást sürgetik, annak módjában azonban, hogy ezt hogyan kéne elérni, már eltérnek a vélemények.  

További kihívások

A megbeszélésen a szíriai rendezés mellett tárgyaltak az iráni atomprogramról, Afganisztánról, Maliról, a Koreai-félszigeten uralkodó hangulatról, valamint a brit képviselők tanácsokat adtak a közbiztonság fenntartásáról az olimpia idejére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tárgyalást követő sajtótájékoztatón így nyilatkozott: „Igyekeztünk, hogy a legbonyolultabb kérdéseket is nyíltan és a partnerség szellemében vitassuk meg, függetlenül attól, hogy az kellemetlen volt számunkra vagy sem.”

A következő évben Moszkvában tartják majd a találkozót.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése