2013. március 9., szombat

Legitimitás és/vagy autonómia?

Romániában csak a magyar nyelvű napilapok számoltak be Martonyi János március 4- én kezdődő bukaresti látogatásáról Titus Corlatean, román külügyminiszternél.

Többségi vélemények alapján nem lehet az autonómia és két ország közötti feszültségeket egyetlen diplomáciai eseménnyel kordában tartani. A 2002. november 29- én aláírt román- magyar Stratégiai Partnerség megállapodása értelmében Titus Corlatean elmondta, hogy a kétoldalú dialógus és minden területen való együttműködés továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bír. Mindez a közös bizalmon és tiszteleten alapul és a magyar oldallal karöltve folytatják az uniós és euroatlanti vezérelvek helyes mederben tartását.

Az Európai Unióban való részvétel megköveteli mindkét ország felelősségvállalását a nemzetközi egység megteremtésének érdekében és ezáltal az esetleges országon- belüli nézeteltérések kezelését.
A romániai fél számára világossá kell, hogy válljon, a magyar fél nem az állam belső szuverenitását kívánja felborítani és tiszteletben tartja a törvényi kereteket, ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a tavalyi bukaresti választásokat követően előtörtek véleménybeli különbségek a partnerségi viszony fenntartására nézve.

Március 5- én, a két külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott az egy órás, zárt ajtók mögött tartott megbeszélésről.

Titus Corlatean szerint: "... nagyobb hangsúlyt kívánunk a magyar hatóságok részéről, a magyarországi román kisebbség irányába, hogy ez a kisebbség is élvezze- európai mérce szerinti jogait,nemzeti identitása megőrzése végett."
Az érdeklődés és nyitottság megvan a felek részéről, fejtette ki.

Martonyi János csupán annyit kér, hogy mindig, mindenkori kormány tartsa szem előtt és értékelje azon közösség nyelvét, kultúráját és érzéseit, amelyről szó van. Legitim létezésük tény és ennek megfelelően kell cselekedni.


Legitimitás és/vagy autonómia?

...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése