2013. március 17., vasárnap

Lassú per halált hoz


Iang Sary halálával kambodzsaiak milliói számára vált lehetetlenné az igazságszolgáltatásban való részesedés.

Március 14-én reggel az ország fővárosában meghalt a Vörös Khmerek egykori külügyminisztere, Iang Sary. A 88 éves férfit a Kambodzsai Törvényszékek Rendkívüli Kamarái (angol rövidítéssel ECCC) 2007. november 12-én tartóztatta le. Az ellene indított pert halála okán megszüntették. Az egykori minisztert többek között emberiesség elleni bűncselekménnyel, népirtással és az 1949-es genfi jog súlyos megsértésével vádolták.

A működését az Egyesült Nemzetek Segítségével 2006-ban megkezdő kambodzsai törvényszék öt egykori vezetőt kívánt felelősségre vonni az 1975 és 1979 között elkövetett bűntettekért. Mai napig azonban csak egy személy kezdte meg életfogytig tartó büntetésének letöltését. A napokban elhunyt Sary felesége, Iang Thirith esetében, aki a Vörös Khmerek rémuralma alatt a szociális ügyek minisztere volt, időskori elbutulás miatt felfüggesztették az eljárást. Két további vádlott ellen továbbra is folyik a 2011-ben megkezdett büntetőeljárás.

Az ENSZ más országokkal együttműködve már korábban is felállított hasonló jellegű törvényszékeket, többek között Ruandában, az egykori Jugoszláviában, Kelet-Timorban és Sierra Leonéban. A meglévő gyakorlat ellenére a kambodzsai és nemzetközi jogon alapuló ECCC munkájával elégedetlenek az áldozatok hozzátartozói. A bűncselekmények elkövetése után több mint 20 évvel felállított bíróság lassúságát a kezdetek óta kritizálják, az eljáró bírák pedig az anyagi fedezet hiányát okolják. A Phnom Penh Post értesülései szerint Sary perének 16 hónapja alatt az ECCC mindössze 150 napot szánt meghallgatásokra, ebből 2013-ra csupán 15 jutott.

B. Smith ügyész szerint a törvényszék ugyan teljes mértékben szeretné megvalósítani az elszámoltatást, az idő azonban ellenük dolgozik. A maradék két vádlott is idősebb 80 évnél, a kambodzsai polgárok pedig jogosan várják a vörös khmerek vezetőinek megbüntetését.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése