2013. március 17., vasárnap

Elégedetlenség az utcán, tanácskozás az EU csúcstalálkozón


A tüntetésekkel kísért csütörtöki EU vezetők csúcstalálkozóján a növekedés és a munkahelyek ügye volt a központi téma Brüsszelben, de valódi előrelépés nem történt.

Az európai uniós csúcson elhangzott beszédek főként a gazdasági és szociális helyzetről szóltak. Prioritásként kezelték a növekedés elősegítésének kérdését és a munka támogatását. Egyes országok élükön Franciaországgal és Olaszországgal a növekedést lehetővé tevő költekezést helyezték előtérbe, míg Németország a szigorú megszorító intézkedéseket pártolta.

Több ezer tüntető gyülekezett Brüsszel városában a csúcs helyszíne körül. Tiltakozásukat fejezték ki a kormányzati kiadások csökkentése miatt, mert az komoly hatással van a munkahelyekre. Az emberek transzparensekkel vonultak fel és hangot adtak véleményüknek: „Az egyetlen igaz harc: munkahelyeink védelme!” „A költségvetés, ami túszul ejt, nem a sztrájkolók”
A több mint egy éve recesszióban lévő eurózóna munkanélküliségi rátája 12 százalékos. Nagyjából 26 millió embernek –köztük hét millió fiatalnak– nincs állása a 27 tagállamból álló Európai Unióban. Elengedhetetlen feladattá vált az EU-n belüli foglalkoztatási helyzet javítása.

François Hollande, francia elnök nagyobb rugalmasságot támogat a költségvetési célok terén. Ez nem véletlen, hiszen az adósságválság által keményen sújtott Franciaország esetében várható, hogy idén elmulasztja a költségvetési hiány célok teljesítését.

Mario Monti, az olasz miniszterelnök szintén amellett érvelt, hogy Olaszországnak és más uniós országoknak, melyek államháztartási problémákkal küzdenek meg kellene engedni, hogy költekezhessenek és új munkahelyeket teremtsenek. Figyelmeztette európai kollégáit, hogy az emberek körében a reformok támogatottsága, sőt az Uniót pártolók száma drámaian csökken.

Eközben Angela Merkel, német kancellár a megszorító politikákat védve így nyilatkozott: „A költségvetési konszolidáció, a strukturális reformok és a növekedés nem ellentétben vannak, hanem kölcsönösen erősítik egymást.” Emellett továbbra is eltökélt maradt amellett, hogy Európának elsősorban a költségvetési fegyelemre kell koncentrálnia, hogy megelőzzék az euróövezet stabilitását veszélyeztető piaci problémákat.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke úgy véli, hogy az EU vezetői teljesen tudatában vannak az emberek növekvő frusztrációjának és kétségbeesésének. Kijelentette, hogy a találozón megerősítették, hogy szükség van a rendezett államháztartási finanszírozásra, de tett egy célzást a nagyobb rugalmasság lehetőségére.

Egyes közgazdászok véleménye szerint a jelenlegi körülmények között a megszorítások a kormányzati hitelfelvétel növekedéséhez vezethetnek. Ez részben azért következhet be, mert a termelés hanyatlása hatással van az adóbevételekre és a jóléti kiadásokra.
Az EMU (Gazdasági és Monetáris Unió) mélyítéséről szóló javaslatok lesznek majd középpontban a júniusi csúcstalálkozón. Továbbra sincs megállapodás a tagállamok között, de egyre sürgetőbbé válik, hogy konszenzusra jussanak Brüsszelben


Források:
Council of the European Union
http://www.european-council.europa.eu/council-meetings?meeting=97123a1c-c2d7-49fe-8c27-1d340603b430&lang=en&type=EuropeanCouncil

BBC
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21787792

DW
http://www.dw.de/eu-summit-ponders-focus-on-austerity/a-16675934

THE GLOBE AND MAIL
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international-business/european-business/thousands-march-on-eu-summit-to-demand-end-to-austerity/article9787001/


https://www.google.hu/search?q=EU+summit:+Austerity+push+challenged+amid+mass+protests&hl=hu&client=firefox-a&hs=fIs&rls=org.mozilla:hu:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=3KVFUZOAB4bbtAbcx4CYCg&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1024&bih=629

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése