2013. március 3., vasárnap

Az új külügyminiszter inkább a Közel-Keletre fókuszálna


A február elsején hivatalba lépett John Kerry amerikai külügyminiszter elemzők szerint inkább a Közel-Keletre fog koncentrálni, szemben Barack Obamával, aki folytatná eddigi politikáját, és Ázsia keleti részére, azon belül is Kínára összpontosítana.

 

A Hillary Clintont váltó politikus elképzelései már beiktatását megelőzően is ismeretesek voltak, és ezek az elmúlt hetekben nem is változtak. Kerry elsődleges céljai között szerepel többek között az izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdése, Irán és az általa folytatott nukleáris program problémájának mielőbbi megoldása, valamint a Szíriában zajló polgárháború békés lezárása. A volt szenátor továbbá szeretne előrelépést elérni az Egyesült Államok és Európa közötti szabad kereskedelmi egyezmény kapcsán.

Kína, habár nem élvez prioritást Kerrynél, kétségkívül meghatározó tényezője lesz a külügyminiszter politikájának. Elődje, Clinton számtalanszor látogatott el Délkelet-Ázsiába, és ottani találkozói során szoros kapcsolatot épített ki több ország vezetőjével is, ezzel gyakran megbántva a pekingi kormányt. Kerry ezzel szemben a status quo fenntartására szeretne törekedni a térségben, és szorgalmazná a két állam közötti minél gyakoribb párbeszédet. Mint mondta, megfontoltan kell cselekedni, és elkerülni azt, hogy Kína egy rá veszélyt jelentő szövetség kialakulását vélje felfedezni.

Amikor a hivatalba lépése előtti meghallgatáson Kínáról kérdezték, Kerry többek között a következőket mondta: az USA gazdasági jelenléte Afrikában nem maradhat el az ázsiai országétól, Észak-Koreával kapcsolatban pedig a korábbiaknál sokkal szorosabb együttműködésre van szükség.

Azzal, hogy Obama Kerryt nevezte ki, egyes szakértők szerint megnehezítette saját külpolitikai elképzeléseinek megvalósulását. Persze azt sem lehet kijelenteni, hogy Kína és a csendes-óceáni régió a következő négy évben ne játszana majd fontos szerepet Amerika számára, az azonban egyelőre kérdés, hogy folytatódik-e az első Obama adminisztráció által meghirdetett úgynevezett „Fókusz Ázsiára” politika, vagy ismét a Közel-Kelet kerül nagyító alá.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése