2013. március 3., vasárnap

Nem enyhül a feszültség a szmolenszki katasztrófa ügyében

Nem jutott eredményre a lengyel parlamenti képviselők és szenátorok küldöttsége a légi katasztrófát szenvedett repülőgép roncsainak hazaszállítását illetően a hétfői Moszkvában tartott megbeszélésen.


„Felvetettük a roncsok és a fekete dobozok mihamarabbi hazaszállításának szükségességét” - közölte Bogdan Klich szenátor és volt védelmi miniszter, miután Vladimir Titov orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyalt. „ Azt a választ kaptuk, hogy mindenképp vissza fognak kerülni a roncsok, de ez csak akkor lesz lehetséges, ha a vizsgálatok lezárulnak”-mondta el a lengyel rádiónak Klich, aki a szmolenszki katasztrófát követően mondott le miniszterségéről. A szenátor hozzátette, hogy ez egy nagyon komoly probléma az orosz-lengyel kapcsolatokban.

Az MTI korábbi értesülése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a felek decemberi tárgyalását követően közölte, hogy munkálatoknak hamarosan vége lesz, Moszkva is a katasztrófa körülményeivel kapcsolatos kivizsgálás lezárásában érdekelt. Elmondása szerint: „Oroszország nem azért igyekszik a lehető leggyorsabban lezárni az ügyet, mert az Európai Unió, vagy az Egyesült Államok kéri, hanem mert megértik, milyen mélyen érintette a lengyel népet a tragédia.”

A lengyel elnöki gép 2010. április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, a gépen utazó magas beosztású politikusok, katonai vezetők és egyházi méltóságok a katyni mészárlás hetvenedik évfordulójáról való megemlékezésre igyekeztek. A fedélzeten tartózkodó kilencvenhat utas közül egyik sem élte túl a szerencsétlenséget, a hivatalos vélemény szerint a zuhanás a pilóták tévedése és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt következett be. A tragédia rendkívül megrázta Lengyelországot, a baleset körülményeinek tisztázatlansága pedig megosztotta a lengyel közvéleményt és máig kedvezőtlenül érinti a lengyel-orosz kapcsolatokat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése