2013. március 3., vasárnap

Cameron konfliktusban az EU-val


Az Európai Tanács elnöke megtámadta Londonban David Cameron Nagy-Britannia EU tagságának módosítására irányuló terveit a Policy Network 2013. február 28-ai éves konferenciáján.

A Policy Network, nemzetközi politikai hálózat konferenciáján az európai vezetők kulcsfontosságú témákat vitattak meg, középpontban Nagy-Britannia Európai Uniós jövőjéről és az eurózóna megújulásának kilátásairól.

Herman Van Rompuy figyelmeztette a brit miniszterelnököt, hogy valószínűleg nem lesz támogatottsága az uniós tagállamok között annak a szándékának, hogy átírja Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit és a jövőben népszavazást tartson a közösségben maradásról vagy kilépésről. „Hogyan győznél meg embereket egy szobában, ha a kezeddel a kilincset fogod?” – kérdezte vitaindító előadásában, miután Cameron felszólalt, hogy Nagy-Britannia kétségbe vonná az európai pénzügyminiszterek jövő heti találkozóján az EU megállapodását a bankárok nyereségének csökkentéséről. Az Európai Tanács elnöke kiemelte, hogy Nagy-Britannia tagságának feltételeinek ügye nemcsak Londonra és Brüsszelre tartozik, hanem mind a 27 tagállamot érinti, és bár jogilag lehetséges az Európai Unióból való kiválás, de egy nagyon bonyolult folyamat és egyáltalán nem lenne praktikus döntés.
Az euróövezettel kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy ez újra egy olyan klub, ahol sor áll, de nem a kijáratánál, hanem a bejáratnál. Azonban felhívta rá a figyelmet, hogy nincs helye a megelégedettségnek a közös valutát és a szélesebben vett uniós gazdaságot illetően, amit a továbbiakban is szükséges javítani és prioritásként kell kezelni.

Ezt az álláspontot támasztotta alá Olli Rehn, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztosa is, aki szerint az elmúlt 40 évben Nagy-Britannia erősebb, egészségesebb és befolyásosabb ország lett az EU tagjaként. A konferencián elhangzott beszédében sürgette a briteket, hogy inkább a reformokra összpontosítsanak, mint a repatriálásra. Találó hasonlattal fejezte ki véleményét: „Ha én brit állampolgár lennék, akkor azt várnám el az országomtól, hogy egy középpályásként játsszon a pályán, ne pedig az oldalvonalról figyelje a játékot. Soha senki nem lőtt még gólokat a padon ülve.” Olli Rehn kijelentette, hogy sok messzemenő lehetőség áll még a közösség előtt az euróövezetben és a tágabb Európai Unióban. Nyomatékosította, hogy Nagy-Britanniának határozott érdeke az, hogy az energiáját Európa megreformálására fordítsa, mintsem a kilépés útjának keresésére, ami mindenkit gyengítene.

Az Európai Uniónak mindenképpen szüksége van Nagy-Britanniára, és a briteknek is előnyös a tagság, de Cameron módosításokra irányuló törekvéseivel kapcsolatban sok vita várható még.




Források:
The Telegraph
 http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9901539/Herman-Van-Rompuy-attacks-Camerons-plans-to-claw-back-powers-from-Brussels.html
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9900364/Britain-must-not-undo-EU-by-leaving-says-Olli-Rehn.html
The Guardian
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/28/eu-leader-attacks-uk-membership-plans
Policy Network
http://www.policy-network.net/event/3934/Prospects-for-Revival-in-the-Eurozone-%E2%80%93-and-what-place-for-Britain-in-Europe
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/135747.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése