2013. március 17., vasárnap

Robbantások Afganisztánban


Öngyilkos merénylő robbantott az afgán fővárosban, Chuck Hagel, az amerikai védelmi miniszter érkezése után. A robbantásokban tizenkilencen meghaltak, többen megsérültek, de a hivatalos források szerint, sem Hagelnek, sem az őt kísérő katonáknak nem esett baja. A robbantást a Talibán vállalta magára.

Egy robbanóanyaggal teli mellényben, nem messze az Afgán Védelmi Minisztériumtól egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, tíz ember halálát okozva ezzel.

Nem sokkal ezután egy másik merénylő is támadást hajtott végre Kelet-Afganisztánban, de a detonáció a feltételezhető célja, az Afgán-Amerikai Katonai Ellenőrzőpont elérése előtt következett be. A robbanás nyolc gyermek és egy rendőr halálát okozta az afgán katonai és kórházi tisztviselők szerint.
Habár Hagel egyik támadás helyszínén sem volt jelen, a kabuli esemény az ő közelében történt, amelyért a Talibán vállalta a felelősséget. A támadások, melyek összesen tizenkilenc ember életét követelték, valószínűsíthetően szándékosan estek egybe Hagel látogatásával. A Talibán közölte, hogy a kabuli támadást, üzenetnek szánták a védelmi miniszter számára.

A Kelet-Afganisztáni támadás Khost tartományban történt. „Egyik bátor rendőrünk átölelte a merénylőt és kérte, hogy ne robbantsa fel magát. De ő így is robbantott és a társunk darabokra szakadt”-mondta Yakub Mandozia, Khost tartomány helyettes rendőrfőnöke. A nyolc gyermek 10-18 év közöttiek, alig másfél kilométerre laktak egy amerikai légi bázistól, mely három délkeleti tartománynak koordinálja a műveleteit.
Hagelt nem lepték meg a támadások, így nyilatkozott: „Afganisztánban háború van és ez a valóság, továbbfolytatjuk együttműködésünket az afgánokkal és koalíciós partnereinkkel, hogy megvívjuk a háborút és mindent megadjunk az afgán népnek, ami szükséges saját országuk fejlesztéséhez.”



Források:
New York Times
Guardian
Washington Post

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése