2013. március 10., vasárnap

Chavez, mint de Gaulle?



Victorin Lurel, Franciaország tengeren túli területeiért felelős miniszter, Hugo Chavez néhai venezuelai elnököt Charles de Gaulle és Léon Blum elnökökhöz hasonlította szombaton egy nyilatkozatában- tudósított a Le Monde.

Victorin Lurel március 8-án pénteken Francois Hollande-ot képviselte Hugo Chavez volt venezuelai államfő temetésén Caracasban. A miniszter Charles de Gaulle-hoz és Léon Blum-höz hasonlította a diktátort, hiszen mint de Gaulle, Chavez is teljesen átalakította országa intézményrendszerét és mint Léon Blum- a baloldali reform politikus, aki 3-szor töltötte be a miniszterelnöki tisztséget -  lankadatlanul harcolt a jogtalanság ellen. Továbbá nem tartja helyénvalónak a diktátor elnevezést sem Chavez-re, mert szerinte 14 éves államfői tevékenysége alatt mindig tiszteletben tartotta az emberi jogokat. Lurel még azt is hozzátette, hogy szerinte több olyan diktátorra lenne szükség a világon, mint amilyen Hugo Chavez volt. 

„Megindító volt” - nyilatkozta a szertartásról Lurel – „lehet, hogy nem minden tettével értettek egyet az emberek, de büszkék arra, amit az elmúlt 14 évben elért a néhai elnök.” –tájékoztatott a Le Figaro. Pénteken 32 államfő vett végső búcsút a venezuelai fővárosban a volt elnöktől. Chavez testét bebalzsamozták, mint ahogy tették ezt Leninnel is, majd a koporsót a Katonai Akadémián helyezték el, ahol még egy hétig látogatható. Később a Bolíviai Forradalom Múzeumába szállítják át, ahol egy üvegkoporsóban talál majd végső nyugalomra. 

A jobb oldal erősen kritizálta Victorin Lurel kijelentéseit. A Medef-nek, a francia vállalatok mozgalmának elnöke Laurence Parisot-t megdöbbentőnek találta, hogy nyilatkozhatott Lurel ilyet egy diktátorról, aki a demagógia és a populizmus megtestesítője – írta az Europe1.

Források:
http://www.europe1.fr/Politique/Chavez-Lurel-attaque-a-droite-1441611/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése