2013. március 10., vasárnap

A NATO-főtitkár Helmand tartományban járt

Anders Fogh Rasmussen, a NATO-főtitkára Helmand tartományban tett látogatást március 5-én, hogy ellenőrizze az átmenettel kapcsolatos folyamatokat. 2014-től az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők (ANSF-Afghan National Security Forces) veszik át Afganisztán stabilitásával, biztonságával és fejlődésével járó feladatokat, erre készíti fel őket az átmenet terve.

„Két évvel ezelőtt kezdődött az átmenet terve, és kevesebb, mint két év alatt be is fog fejeződni. Ezután az afgán biztonsági erők viselik majd a teljes felelősséget Afganisztán biztonságáért. Minden tartományban, minden járásban, minden faluban és minden völgyben”-mondta a főtitkár. „Ez nagy felelősséggel jár, de az afgán erők megmutatták, hogy képesek feladataik teljesítésére, és ezzel együtt teljes támogatásunkat is meg fogják kapni.”

Rasmussen afganisztáni tartózkodása során ellátogatott Laskar Gahba, Helmand tartomány fővárosába, amely ebből a régióból elsőként kezdte meg az átmeneti folyamatokat 2011 júliusában. Ebben a stratégiailag fontos városban találkozott a főtitkár Mohammad Naimmal, a tartomány kormányzójával, W. Lee Miller vezérőrnaggyal, az ISAF (International Security Force Assistance) Délnyugati Regionális Parancsnokság parancsnokával, és Catriona Lainggel, az Egyesült Királyság PRT-jének (Provincial Reconstruction Team) vezetőjével. Általuk szerzett a főtitkár tájékoztatást a nemzetközi közösség afgán kormányzatnak nyújtott segítségéről a kormányzás stabilizálásában és a gazdasági fejlődésben elért eredményekről. A helmandi látogatás volt az utolsó állomás a főtitkár afganisztáni utazásai közül. Ezalatt az idő alatt találkozott Karzaival is, Afganisztán elnökével, illetve más magas beosztású kormányzati tisztviselőkkel és fiatal afgán vezetőkkel, az „Afghanistan 1400” nevet viselő csoportból, amely egy fiatal, reményekkel teli politikai mozgalom. Összességében sikeresnek ítéli Rasmussen az átmenet tervét.  

Helmand tartomány Afganisztánban:
http://www.nato.int/isaf/docu/epub/maps/index.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése