2013. március 3., vasárnap

Nemmel a homoszexuálisok egyenjogúsága ellen: szakad a német kormánypárt?


Horst Seehofer, a német CSU elnöke határozottan szembefordult testvérpártja, a CDU azon elképzelésével, miszerint a homoszexuálisok partnerkapcsolatát a jövőben törvényesen is egyenjogúnak fogják tekinteni. A Frankfurter Allgemeine vasárnapi lapjának nyilatkozva a pártvezető kijelentette, komoly jogi változtatásokra a nyári ülésszakig az ő jóváhagyásukkal „egész biztosan nem” kerülhet sor.

Németországban február közepe óta van szélsőséges vita az egyneműek együttélésére vonatkozó hivatalos szabályozási rendszerről, miután az alkotmánybíróság kiszélesítette a leszbikusok és melegek jogait az örökbefogadási procedúrát illetően. A hétvégi politikusi felháborodás okának középpontjában az állt, hogy Karlsruhe város nyáron tart szavazást arról, hogy adóztatás szempontjából egyenlővé tehetők-e a homoszexuális kapcsolatban lévő párok. Ez pedig sokakban nemtetszést váltott ki és már-már a teljes egyenjogúság vízióját feltételezik.

 A CSU/CDU koalíciójában éles ellentétet képvisel a két párt, ugyanis míg a keresztény-szociális unió elképzelhetetlennek tartja az említett reformokat, a teljes jogú örökbefogadást szigorúan elítéli, a kancellárt pedig a hagyományos értékek mellőzésével vádolja, addig Merkel pártja a szükséges újítások bevezetése mellett foglalt állást. A CDU ennek hátterében az ország szociális és gazdasági érdekeivel érvel.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a Tagesspiel am Sonntagnak adott interjúban egyfajta ultimátumként jelezte, hogy ha a CSU továbbra is a néppárt tagja akar maradni, akkor „alkalmazkodnia kell a mai realitásokhoz”, a régi párttagoknak pedig fel kell hagyniuk azon nézettel, miszerint „minden úgy jó, ahogy van, csak mert az eddig is így működött”.  A liberális FDP vezetője, Philipp Rösler a Focus című lapban elmondta, hogy a kormánykoalíció kifelé is egységes irányt kell, hogy mutasson, amelyben egy toleráns és szabad társadalmat képvisel.

A vita nemcsak a politikában, de a polgárok mindennapjaiban is egyaránt nagy port kavart. Az egyneműeket tekintve jelenleg szigorú szabályokhoz kötött, lépcsőzetes gyermek-örökbefogadásra van csupán lehetőség, de adózási szempontból nem rendezett, hogy melyik modell számít pontosan bele a család fogalmába és ezáltal kérdéses, hogy ki és milyen mértékben tarthat igényt adókedvezményre.

Bár több javaslat is született a partnerkapcsolatok definiálására, a probléma egyelőre úgy tűnik, hogy nem fog megoldásra találni, ugyanis nyárig csupán nyolc ülésszak van hátra, ami túl kevés idővel és egyeztetési lehetőséggel kecsegtet. A kormánypárt három legviharosabb témája – a hadkötelezettségről és atomenergiáról való lemondás, valamint a minimálbér-megállapodás – után a negyedik legmegosztóbb kérdés is felszínre került. Bár kezdetben a kancellár asszony a konfliktusok mellőzése érdekében nem kívánta középpontba helyezni az ügyet, úgy tűnik, mégsem tudja a rendezést kikerülni, hiszen a koalíción belüli széthúzás Merkel személyének meggyengítését és a választások elvesztését is jelentheti.

A homoszexuálisok egyenjogúságának kérdése a szomszédos Franciaországban már régóta jelen van, ahol tavaly óta a meleg párok a heteroszexuálisokkal azonos esélyekkel indulhatnak a gyermekvállalás terültén. Náluk azonban jóval magasabb a társadalmi elfogadottság is, hiszen azt az elvet vallják, hogy „az a család, ahol gyereket nevelnek”. Hasonló tolerancia kialakítására a németeknél a közeljövőben nincs remény, ugyanis a szeptemberi parlamenti választásokig a vitás konfliktus elmélyítése helyett a népszerűség növelése jelenti az első számú prioritást.

Források:
FAZ.NET
SPIEGEL.DE
WELT.DE


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése