2013. március 17., vasárnap

A harcok mögött


A harcok mögött

A franciák által vezetett intervenciós erők előrehaladásával a Maliban tavaly kirobbant felkelés lassanként megoldódni látszik. De ez csak az érem egyik oldala. Hiszen, még ha sikerülne is leverni a lázadókat, az országban akkor sem állna azonnal helyre a rend. Ez csupán egy kezdeti lépés lenne a problémák megoldása felé.

Mali a Föld legszegényebb országai közé sorolható. Ez azonban már a 2012-ben kialakult, s napjainkig tartó fegyveres konfliktust megelőzően is fennállt. Az iszlamisták felkelése csupán még jobban elmélyítette a problémákat, amelyekkel ennek az államnak szembe kell néznie. Erősebb központi szervezés nélkül azonban nem tud érdemben cselekedni, s rá van utalva a különböző segélyszervezetekre és a környező államok, illetve nagyhatalmak segítségére.

Alapvető gond az infrastrukturális elmaradottság. Erre jó példát szolgáltathat az úthálózat vizsgálata, amely Maliban mintegy 18912 km-t tesz ki, de ebből csupán 3597 km az aszfaltozott szakasz. A vasúthálózat pedig mindössze 593 km hosszú. Összehasonlításképpen kis hazánkban, mely területét tekintve alig feleakkora, 74993 km hosszú aszfaltozott út található, s a vasúthálózat 8057 km-t tesz ki.

A gondokat még jobban tetézi az analfabetizmus igen nagy aránya, ugyanis 2009-es adatok szerint a 15 év feletti lakosságnak kevesebb, mint 30%-a tud csak írni és olvasni. Ebből a tudatlanságból, illetve tájékozatlanságból is adódik az amúgy is rendkívül rossz állapotban lévő egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége.

A leggyakoribb betegségek közé tartozik a malária, a diarrhoea, az A-típusos hepatitis, a schistosomiasis, és az agyhártyagyulladás. Ezek nem megfelelő kezelése pedig akár halálhoz is vezethet, ami sajnos az öt év alatti kisgyerekeknél igen gyakori. A probléma ugyanakkor nem csak a kisszámú ellátószemélyzet miatt van jelen, hanem az átlagemberek higiéniás ismereteinek hiányából is, mivel több egyéb betegség megelőzéssel orvosolható lenne.

Mindemellet természetes azt is észre kell venni, hogy Maliban az egészségügyi ellátórendszer is vészes helyzetben van. 2008-as adatok szerint 0,57 ágy jutott mintegy 1000 emberre, ami egy rendkívül adat. Nem csak az orvosok és a nővérek száma aggasztóan alacsony, hanem a kórházak, eszközök, gyógyszerek mennyisége és minősége is komoly félelemre adhat okot.

Többek között a Global Fund nevű szervezet, amely olyan más szervezettel, mint az UNICEF, az UNDP, vagy az UNAIDS dolgozik együtt, segíti az egészségügyet Maliban. A Global Fund és az UNDP keretei között már 2012 novemberében született egy program, amely az AIDS ellen küzd. Most úgy tűnik, hogy két másik egyezményt is tető alá tudnak hozni. Az egyik a malária, a másik a tuberkolózis elleni harcot segítené.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése