2013. március 3., vasárnap

Karzai amerikai csapatkivonulásokat rendelt el



Február 24-én Karzai, afgán elnök elrendelte az amerikai különleges erők két héten belüli kivonását Wardak tartományból. A háttérben afgán állampolgárok eltűnése és kínzása áll.

A Kabul közelében elhelyezkedő, stratégiailag fontos Wardak tartomány, az ellenállási műveletek színhelyévé vált az utóbbi hónapokban. Habár az Amerikai Egyesült Államok minden kötelezettségszegést komolyan vesz katonái részéről, addig nem áll módjában nyilatkozatot közzétenni a wardaki fejleményekkel kapcsolatban, amíg Afganisztán legmagasabb rangú kormányzati tisztviselőjével nem egyeztet. Állította a különleges erők szóvivője: „ez egy fontos ügy, amit meg kell vitatnunk az afgán társainkkal”. Az afgán elnök különleges csapatokat kiutasító döntése a Nemzeti Biztonsági Tanács Űlésén született meg.
Az megbeszélés után egyértelművé vált, hogy az amerikai különleges erőknek nevezett, felfegyverzett személyekből álló osztag részt vett ártatlan emberek zaklatásában, kínzásában és kivégzésében. Erre például szolgálnak a közelmúltban történt incidensek, amikor is kilenc ember eltűnt a gyanú alatt álló erők egyik művelete során. A másik, ettől független incidenst pedig az az otthonából elhurcolt fiú jelentette, akinek megkínzott holttestét elvágott torokkal találták meg egy híd alatt.
Ennek ellenére az amerikaiak elutasítják, bármely ilyen jellegű eseményben való részvételüket. A találkozó megerősítette, hogy az ilyen intézkedések szították fel a helyiek haragját és gyűlölködését. Az afgán elnök nyilatkozata szerint, az afgán erők kötelessége, hogy véget vessen az ilyen eseményeknek és buzdítsa a helyieket az amerikaiak bíróság elé citálása érdekében. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy helyi afgánok is együtt dolgoztak az amerikai csoportokkal.
A tartományban az amerikai jelenlét mellett a nemzetközi közösség (ISAF-International Security Force Assistance) általi műveletek azonalli felfüggesztését követelte Karzai. Wardak tartomány átjárót jelent a Talibán számára, hogy elérje Kabult, mondta Karen Allen, a BBC tudósítója. Továbbá állítja, hogy a US erők kiűzése meglepetésként érte az amerikaiakat.




            http://www.washingtonpost.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése