2013. március 3., vasárnap

Ki bohóckodik itt?



Giorgio Napolitano, olasz államfő kikéri magának, Peer Steinbrück, német ellenzéki politikus azon kijelentését, mely szerint az olasz parlamenti választásokat két bohóc, Beppe Grillo és Silvio Berlusconi nyerték. Steinbrück azonban az olasz államfő mellett a német bohócokat is magára haragította.

Hivatalos háromnapos németországi látogatásán Napolitano eredetileg a német államfő és a kancellár mellett a szociáldemokrata párt (SPD) miniszterelnök-jelöltjével is találkozott volna, azonban az említett elszólás okán végül lemondta a közös vacsorát.  Az államfő mint a nemzeti egység és a nemzeti büszkeség megtestesítője több tiszteletet kért a német politikustól hivatkozva az évtizedes megbecsülésre, melyet Olaszország mindig is tanúsított Németország felé. Steinbrück, noha bocsánatot nem kért, telefonon „tisztázta az ügyet”, ennek ellenére Napolitano nem változtatta meg döntését.

A szociáldemokrata politikust megerősítette a párt második embere, Andrea Nahles, aki így fogalmazott: „a bohóc a legenyhébb kifejezés, amely Berlusconival kapcsolatban eszébe jut”.  A sértettek közül pedig Beppe Grillo  vágott vissza igen élesen: arrogánsnak és korlátolt politikai intelligenciával felruházottnak bélyegezte az SPD jelöltjét, aki egyébként már régebben elhíresült meggondolatlan elszólásairól.

Amellett, hogy nem sikerült tovább építenie imázsát a szeptemberi szövetségi választásokra, Steinbrück még a németországi bohóctársadalmat is magára haragította. „Egy cirkuszi bohóc nem együgyű, s nem lehet egy napon említeni olyan emberekkel, mint Berlusconi.” – nyilatkozta csütörtökön a DPA német hírügynökségnek Bernhard Paul, a Roncalli Cirkusz igazgatója.

Ütközni látszottak tehát az államfő részéről jogosan elvárt, méltóságot szem előtt tartó magatartási normák és a modern politizálás szabad szájú formái, azonban mégsem bagatellizálhatjuk egy rosszul sikerült elszólássá az ügyet. Nehéz lenne tagadnunk, hogy Németország és Európa zöme Steinbrückkel ért egyet, melynek ékes bizonyítéka, hogy az Economist c. brit hetilap borítóját is a „bohócok” díszítik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése