2013. március 3., vasárnap

A szigetviták folytatódnak, F-35-ös vadászgépekkel…



Japán kész F-35 típusú vadászrepülőgép-alkatrészek gyártását és exportját engedélyezni, jelentette be Abe Sinzó japán miniszterelnök múlt hét csütörtökön, mely ellentmondásban áll az ország fegyverexportra hozott tilalmával.


Az 1967-ben hozott rendelet tiltja a fegyverek külföldre szállítását, különösen a valóban vagy vélhetően nemzetközi konfliktusban résztvevő ország felé, mely alól a jelenlegi határozat az F-35 típushoz tartozó alkatrészek gyártásával kivételt képezne. A Lockheed Martin Corporation, amerikai vadászgép-gyártó vállalat alá tartozó F-35 Lightning II, melyből maga Japán is 4 egységgel növelné önvédelmi erőit 2017-re, az egyik legújabb fejlesztés, és a lopakodáson túl akár fegyverek szállítására is alkalmas.

A bejelentés megfelelő időzítését bizonyítja Japán az USA felé való közeledésének igénye az általános kínai térnyeréstől való félelmében, illetve a tavaly szeptember óta súlyosbodó Senkaku/Diaoyu szigetviták fényében, ahol a járőrhajók mellett lopakodógépek látnak el felderítő szerepet mindkét fél részéről.

Az F-35-ös gépek szolgálatba állításáról már decembertől léteztek tervek; a Pentagon az amerikai  Légierő okinawai Kadena bázisára telepített volna egységeket, állítja a SINA tudósítója.
  
Emellett Japán fenn kívánja tartani elképzeléseit és összesen 42 egységgel bővíteni ütőerejét a jövőben az idei sikertelen tesztrepülés ellenére is, ehhez pedig az alkatrészgyártás feloldása a tiltó rendelet alól elengedhetetlen volt. Ahogy Abe Sinzó csütörtöki beszédében felvetette a kérdést: „Egyáltalán lehetséges, hogy Japán ne vegyen részt az F-35-ös gyártásában? Nagyon fontos ügyről van itt szó…”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése