2013. március 17., vasárnap

Még több európai fegyvert a szír ellenzéknek! Csak a németeken múlik?


Újabb megmérettetés vár az Európai Unió közös kül-és biztonságpolitikájára, köszönhetően a már második éve zajló véres szíriai polgárháborúnak. A konfliktus kezelésének megoldása az utóbbi napokban ismét nagy port kavart az európai vezetők körében, ugyanis az év elején újabb három hónapra növelt fegyverembargó hamarosan lejár. A csütörtöki brüsszeli tanácskozáson megosztó vélemények láttak napvilágot a fegyverszállítás engedélyezését illetően: Hollande sürgeti, Cameron támogatja, Merkel habozik.

A francia érdekek nyomában

Francois Hollande, francia elnök nyomatékosította az európai közvélemény, valamint az Unió legbefolyásosabb szereplői számára, hogy a közösségnek nincs már ideje várakozni, még a hivatalos májusi döntéshozatal előtt célszerű lenne felhagyni az embargóval és fegyveres segítséggel kellene ellátni a szír felkelőket - számol be a der Spiegel pénteki tudósítása. Laurent Fabius, a külügyminiszterek találkozóján hangsúlyozta, hogy a beavatkozásra amilyen hamar lehet, sort kell keríteni, hiszen a térség instabilitása a szomszédos területeket is veszélyeztetheti.

A franciákat bírálók szerint a heves indulatok mögött valójában Hollande belpolitikai érdekei állnak. Az ország területén kétségtelenül nagyarányú szír kisebbség található és a franciák gyakran érvelnek azzal, hogy ami az anyaországban történik, az rájuk is komoly hatással van.

Növekvő német aggodalmak
                                                                  
Németország egyetért abban, hogy egy gyors, ámde semmiképp sem elhamarkodott döntésre van szükség. A külügyminiszter, Guido Westerwelle elmondása szerint az embargó megszüntetése szintén jelentős veszélyeket hordoz magában. A fegyverek egy-egy balul sikerült akció után a másik oldal kezébe is kerülhetnek, valamint vitatott, hogy egy esetleges rezsimváltás során miként lehetne ezeket az eszközöket visszaszerezni. A Frankfurter Allgemeine jelentése szerint Berlin attól is tart, hogy beavatkozásával csak még jobban felszítaná a tüzet. Ezzel kellemetlenséget okozna magának is annak ellenére, hogy a rendezésben az EU tagországok között a franciák a legérdekeltebbek.

A kormánykoalíció tagja, az FDP teljes mértékbe elutasítja, hogy Németország „szomszédjának nyomása alatt cselekedjen”. Merkel kancellár asszony azonban brüsszeli nyilatkozata alapján a kérdést továbbra is nyitottnak tekinti és úgy véli, hogy bár „szükség van a közös álláspont kialakítására, nem biztos, hogy menni fog.”

Hogyan tovább?

Már a februári tárgyalások során is csupán egy köztes álláspontban tudtak megegyezni a felek, miszerint halált okozó felszereléseket nem szállíthatnak Szíriába, de járműveket, védelmi eszközöket igen. David Cameron, brit miniszterelnök a franciákhoz hasonlóan támogatja a határozottabb fegyveres fellépést, de az erős német és svéd ellenzéket várhatóan nehéz lesz erről meggyőzni.

A feltételezések szerint a március 22-i dublini konferencia sorsfordító lehet az együttes vélemény megfogalmazását illetően.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése