2013. március 3., vasárnap

Halál Oregonban - Az HBO dokumentációs filmje az Oregonban elfogadott eutanáziáról



Az HBO saját gyártású, mélyen megindító dokumentációs filmje, melynek főszereplői olyan halálos betegek, akik kiutat keresnek a végeláthatatlan szenvedés alól, Halál Oregonban címmel került Magyarországon a filmvászonra, 2012 szeptemberében.

 
Az Amerikai Egyesült Államokban, 1994-ben Oregon volt az első szövetségi állam, ahol szigorú szabályozással ugyan, de engedélyezték az asszisztált öngyilkosságot. Ma már Oregon mellett Montanaban és Washingtonban is elfogadott az eutanázia. A szabályozás értelmében bárki, akinek minimum két orvos egybehangzóan megállapította, hogy kevesebb, mint hat hónapja van hátra, jogszerűen kérheti, hogy halálos dózisú gyógyszer befecskendezésével a halálba segítsék. A film több halálos beteg kálváriáját mutatja be, továbbá családjuk, barátaik és az orvosok érzéseivel is találkozhatunk.

Peter Richardson, a film rendezője lehetőséget nyújt számunkra, hogy bepillantást nyerjünk abba, hogy valójában milyen egy összetett, sokszor bonyolult és érzelmekkel teli kérdésről, pontosabban döntésről van szó, melyet a betegnek kell meghoznia, családjuk és orvosaik támogatásával.

A film több szívszorító történeten keresztül mutatja be a betegek mindennapos küzdelmét az életben maradásért. Elsőként Roger Sagnert, a végső stádiumban lévő daganatos beteget láthatjuk, aki halálos mennyiségű altatót vesz be, hogy véget vessen szenvedésének. A továbbiakban a film többek között bemutatja még az 54 éves Cody Curtist, aki májdaganattól szenved. Cody, miután megtudja, hogy a diagnózis szerint már nincs sok ideje hátra, meghozza azt a döntést, amire lehetetlen felkészítenie férjét és két gyermekét.

A film jól mutatja, hogy a legtöbb beteg célja, hogy élhessen a választás eszközével, mely jelen esetben a méltóságteljes halált jelenti.

Napjainkban a halálhoz való jog egy nagyon érzékeny téma. Ezt az egyre növekvő vitát és küzdelmet a „Halál Oregonban” nagyon jól bemutatja, és arra sarkallja a film nézőit, hogy véleményt nyilvánítsanak és állást foglaljanak.

 

Források:

1.       Human Euthanasia - A Mortal Sin or a Human Right? - http://www.thepilot.com/news/2011/jun/10/human-euthanasia-mortal-sin-or-human-right/

2.       Unflinching End-of-Life Moments - http://www.nytimes.com/2011/01/25/movies/25sundance.html

3.       HBO documentary probes Oregon's euthanasia law - http://www.reuters.com/article/2011/01/28/us-film-oregon-idUSTRE70R15420110128

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése