2013. március 17., vasárnap

Gloria Taylor – A nő, aki megnyerte Kanadának a halálhoz való jogot


A 64 éves, kanadai származású Gloria Taylort amiotrófiás laterálszklerózissal diagnosztizálták, melyet követően az asszony elindította küzdelmét, továbbá meg is nyerte az asszisztált öngyilkossághoz való jogot, amellyel végül nem élhetett.

 

Miután az orvostudomány megállapította, hogy Ms. Taylor gyógyíthatatlan beteg - amiotrófiás laterálszklerózisban szenved (ALS, Lou Gehrig-betegség), mely az akaratlagosan mozgatható izmokat mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség – megindította hosszantartó, küzdelmekkel teli harcát a halálhoz való jogért.

Győzelme ellenére a médiának azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben még nem szándékozik élni újonnan megszerzett jogával. A sors fintorának nevezhetnénk, hogy végül Gloriának nem volt szüksége segítségre, mert halála egy elfertőződött, perforált vastagbél miatt következett be. Utolsó perceit szerető családja és barátai körében tölthette el, akik hálásak azért, hogy Gloriának megadatott az a tudat vigasza, hogy Ő hozhatja meg a döntését annak, hogy mikor, hol és hogyan szeretne örök nyugovóra térni.

Ms. Taylor a méltóságteljes halálért való küzdelem egyik főszereplőjének tekinthető. Az, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján Gloria élhetett volna az eutanázia eszközével, egy több évtizedes szabályozásnak vetett véget Kanadában.

 

 

Források:

1.        Inside Gloria Taylor's battle for the right to die - http://www.cbc.ca/news/health/story/2012/10/11/f-gloria-taylor-assisted-suicide-fifth-estate.html

2.        Canada judge strikes down assisted suicide ban - http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-18467754

3.        Murder or mercy? Euthanasia and assisted suicide in Canada - http://www.globalnews.ca/murder+or+mercy+euthanasia+and+assisted+suicide+in+canada/6442457485/story.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése