2013. március 17., vasárnap

Dél-Szudán, Etiópia és Dzsibuti megegyezett az új olajútvonalakról

Háromoldalú megállapodás született kedden Addisz Abebában, melynek értelmében Dél-Szudán Etiópián, majd Dzsibuti kikötőin keresztül olajat szállíthat a világpiacra. Abrahame Tekeste, Etiópia Pénzügyi és Gazdasági Minisztériumának elnöke, Elizabeth James Bol, Dél-Szudán Kőolajért és Bányászatért felelős Minisztériumának elnökhelyettese és Aboubaker Omar Hadi, a dzsibuti Kikötők és Vámszabad Övezetek Hivatalának elnöke abban egyeztek meg, hogy a szállítás 2013 júliusában kezdődhet el.

A dél-szudáni kőolaj nagy része a határvidéken található, ráadásul szállítása csak a szudáni olajvezetékeken keresztül valósítható meg, így az északi szomszéd is igényt tart az ásványkincsre. Az állandó határviták, a Szudán által kivetett illeték, majd a vezetékek elzárása miatt Dél-Szudán több mint egy éve nem exportál nyersanyagot. A felek tavaly Addiszban már megállapodtak a vezetékek újraüzemeléséről, de ez azóta sem történt meg. Éppen ezért, a 2013-as egyezményben a földfelszíni szállításról állapodtak meg, így az olaj ezentúl tehergépkocsikon fogja elhagyni az országot.

A felek mindig is nyitottak voltak tárgyalóasztalhoz ülni. Több, a migrációt, a nyersanyagforrásokat és a kereskedelmi engedményeket érintő szerződést is kötöttek, de a ratifikáció mindegyiknél hiányzott. Emellett a határon gyakoriak a törzsek közötti összecsapások, amelyekbe az itt állomásozó csapatok is kénytelenek beavatkozni. Mivel mindkét ország erősen függ az olajtól, célszerű lenne a már régóta napirendi ponton lévő demilitarizált övezetet felállítani. 

Az új szerződésnek hátulütői is vannak. Szudánban hiányzik a szállításhoz szükséges infrastruktúra, a gazdaságban pedig az elszakadás óta egyensúlytalanság uralkodik. A két ország megbékélése előnyösebb lenne, többek között azért is, mert az olajfinomítók északon, míg az olajkészlet 75%-a délen található. Összességében elmondhatjuk, hogy az új útvonal hasznos, de csak ideiglenesen orvosolja a problémát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése