2013. március 10., vasárnap

Vang Ji kinevezésével csitulhatnak a viták




 A kedd óta zajló kínai Országos Népi Kongresszus során Vang Ji (Wang Yi) külügyminiszter-jelölt megválasztása akár új fejezetet nyithat a japán-kínai szigetviták alakulásában, mely Willy Lam, a Foreign Policy tudósítója szerint, még ha csak szimbolikusan is, de rugalmasabb politikát kínálhat Ázsia egyik legaggasztóbb konfliktusának kezelésére. 


A jelenleg Tajvannal való kapcsolatokért felelős Vang korábban tevőleg lépett fel a 2001-2006 között befagyasztott kínai-japán kapcsolatok fellendítésében Japánba delegált nagykövetként, titkos dilomáciai tárgyalásokat folytatva a 2012 óta miniszterelnöki tisztséget betöltő Abe Sinzóval. Jelölése ezáltal a diplomáciai folytonosság biztosításán túlmutatva, a kínai vezetőség „nyilvánvaló akaratát” közvetíti a Japánnal való kapcsolatok javítására, olvasható a NewsOnJapan oldalán.

Vang munkája, - kinevezése esetén - nem ígérkezik egyszerűnek, a szigetcsoport körüli vitának ugyanis újabb konfliktusforrását hordozza magában a szintén a Kongresszus nyitónapján történt esemény, egy kínai halászhajó japán kizárólagos gazdasági övezetébe való behatolása. A jogsértés, melyet Fu Jing (Fu Ying), külügyminiszter-helyettes, a Kongresszus szóvivője is megerősített, a kapitány letartóztatását vonta maga után. Az incidensre csak még nagyobb negatív fényt vetnek a múltbéli, hasonló jellegű letartóztatások, illetve Lu Hszinghua (Lu Xinghua), a kínai nemzeti törvényhozás fő tanácsadó testülete szóvivőjének fenyegetése, miszerint összecsapás esetén Japánra hárulna „a kizárólagos felelősség minden következményért” és Abe Sinzó múlt heti kijelentése, miszerint a szigetek „kizárólagosan Japán tulajdonát képezik”. 



További bizonytalanságra ad okot, hogy a védelmi kiadások valós növekedésének mértéke (hivatalos álláspont szerint ez 160 milliárd $ a tavalyi 95,6 milliárdhoz képest) a kínai fél részéről feltehetőleg nem a valós mennyiséget tükrözi, az azonban bizonyos, hogy a szigetvita által kipattant konfliktus a költségvetést növelő tényezők egyike; így ennek tudatában és a már ismertetett indokok miatt a szigetvita kimenete hosszabb időre megoldatlannak ígérkezik.  






http://www.nytimes.com/2012/03/05/world/asia/china-boosts-military-spending-more-than-11-percent.html?_r=0
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése