2013. március 3., vasárnap


Török-német egyetemalapítás Isztambulban

Az ankarai Hürriyet újság számolt be elsőként Angela Merkel német kancellár és Recep Tayvip Erdogan török miniszter találkozójáról mely az első török- német egyetemet alapításánál történt. Angela Merkel a korábbi napokban is tett olyan kijelentéseket az török csatlakozási megbeszélésen: „Én azért vagyok, hogy egy új fejezetet nyissunk a tárgyalásoknál. „A huszonharmadikai találkozásuk is hangsúlyozta a két ország közötti jó viszonyt és a kezdeményezési hajlandóságát.

Sajtófogadáson mindkét fél nagy reményeket fűzött a sikeres közös munkához, Erdogan  azt is kijelentette, hogy „Humán kapcsolatok Németországgal mindig is fontos szerepet fognak betölteni „és hogy egy” hosszú távú barátságot szeretnének kialakítani,amit mi sem bizonyítja jobban mint egy új közös intézmény”
Merkel hozzátette, hogy az iskola most szeptemberben meg is nyitja kapuit a tanulni vágyóknak. Hasonló kezdeményezést szeretne Merkel Németországban és már tervbe is vette egy hasonló ,Német-Török intézmény felállítását. Az itteni egyetem állami intézmény marad, mely egy bilaterális megegyezéssel született a két ország között.

Számos területen fog tudást adni az egyetem, mint például jog, gazdaságtan, mérnöki, kulturális és szociális tanulmányok és természettudományi területen. Ennek a többnyelvű intézménynek a célja, hogy két diplomát is kézben tarthasson a végzős hallgató, mely mindkét országban érvényes lesz.
Az egyetemhez tartozni fog majd egy diákszálló, melyet a Beykoz kerületben Isztambulban alapítják meg.





Feb.15.2013.
Source:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése