2013. március 3., vasárnap

Női polgármestere lesz Párizsnak?



A Journal du Dimanche által közétett közvélemény kutatás alapján Nathalie Kosciusko- Morizet a legnépszerűbb, a 2014-es önkormányzati választásokon Párizs polgármesteri címéért várhatóan elinduló négy női jelölt közül. 

Az újság a közelgő 36. nemzetközi nőnap alkalmából azt vizsgálta, hogy melyik női politikusok a legnépszerűbbek Franciaországban. A felmérést február 27. és március 1. között végezték reprezentatív minta alapján.

Az első helyen Christine Lagarde az IMF elnöke végzett 34%-kal, szorosan követte őt Marine Le Pen a szélsőjobboldali párt, a Front National vezetője 31%-os népszerűséggel – tudósított a Journal du Dimanche.
A történelemben először várhatóan négy nő fog ringbe szállni a polgármesteri címért. A jelöltek közül Nathalie Kosciusko-Morizet végzett dobogós helyen a népszerűségi listán, 27%-kal. A többi esélyes közül Rachida Dati - aki a Sárközy kormányban igazságügyi miniszterként dolgozott, jelenleg pedig képviselő az Európai Parlamentben és Párizs 7. kerületének polgármestere – 19%-ot kapott. Cécile Duflot, a hivatalban lévő szocialista kormány zöld-párti lakhatási minisztere, aki még nem erősítette meg hivatalosan indulását az önkormányzati választásokon, 12%-os népszerűségnek örvend. A jelenlegi szocialista alpolgármester, a spanyol származású Anne Hidalgo a népszerűségi lista végén, 10%-kal zárta a sort.

Ezek az eredmények még semmit sem bizonyítanak, hiszen a választások csak jövőre esedékesek. Bertrand Delanoë szocialista polgármester 2001. óta irányítja Párizst, és nemrég jelentette be, hogy nem indul harmadszor a mandátumért, pedig olyan sikeresen vezette a várost, hogy állami elismerésben is részesítették - írja a The China Post. Rengeteget tett az életminőség javulásáért, az ő nevéhez kapcsolódik többek között a kedvező árú bicikli és elektromos autókölcsönző, valamint a sétáló utcák népszerűsítése, hogy a városban alacsonyabb legyen a légszennyezés. Bárki is kerül a helyére, annak nehéz dolga lesz megfelelni az elvárásoknak.

Források:

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2013/03/03/97001-20130303FILWWW00017-jdd-lagarde-le-pen-en-tete-du-sondage.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése