2013. március 10., vasárnap

Húsz év győzködés után az ukránok engedtek a nagytestvér nyomásának


Valószínűsíthetően előzetes megállapodás született az ukrán gázvezetékrendszer sorsáról március 4-én Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök folytatott tárgyalásokat, többek között energiaügyben.

Meg nem erősített információk szerint az oroszoknak két évtized után most végre sikerült meggyőzniük az ukránokat, hogy adják át az irányítást a gázvezeték-hálózatuk fölött. Az MTI értesülése szerint Ukrajna bérbe adja gázvezetékeit egy orosz–ukrán vegyes vállalatnak, amelyben közvetlenül a Gazprom orosz állami vállalat venne részt. A döntés oka többek között az, hogy a gázvezetékekért cserébe keleti szomszédunk jelentős engedményt fog kapni az importgáz árából. Az ukrán Naftogas súlyosan el van adósodva, mivel nem képes kifizetni az oroszok által eddig diktált 460 dollár/köbméteres irreálisan magas gáz árát. Moszkva azonban most hajlandó lenne 260 dollár/köbméterenkénti árra csökkenteni az földgáz árát. 


Kijev azonban az elmúlt hetekben folyamatosan kettős játékot játszott: a múlt hét elején arról érkeztek hírek, hogy Ukrajna az orosz gáz függőségét saját palagázkészleteivel akarná kiváltani az elkövetkezendő években. Addig is a közép-európai államokból érkező földgázimporttal kívánja mérsékelni az orosz gáznak való kiszolgáltatottság mértékét. Günther Oettinger európai uniós energiabiztos a hét közepén tett nyilatkozatából kiderült, az unió Lengyelország és Magyarország után Szlovákián átívelő gázvezeték visszairányosításával akarna földgázt juttatni a kelet-európai országba. Az energiabiztossal folytatott tárgyalások után Jurij Bojko ukrán miniszterelnök kifejtette, hogy elkötelezett az Európai Közösséggel való együttműködésben. Ehhez képest most Moszkva kifejezett kérésére az unió egészét kihagyták az orosz–ukrán vegyes vállalatból.


Hogy mindebből mi következik? Először is valószínűsíthető, hogy Ukrajnán belül újra fel fog lángolni a tradicionális ellentét az elnök és miniszterelnök személye között. Ami azonban a régiónk számára sokkalta fontosabb, hogy az elkövetkezendő években valószínűleg Oroszország újbóli térhódításának lehetünk tanúi. A Gazprom immáron teljes mértékben monopolhelyzetbe fog kerülni az energiaellátás kérdésében, mivel Ukrajna az utolsó ütőkártyáját is kiadta a kezéből. Továbbá levonhatjuk azt a következtetést is, hogy Oroszország bilaterális alapú diplomáciai tevékenysége által még mindig képes megbontani egy szépreményű kooperációt. A tényleges szerződést várhatóan a közeljövőben fogják aláírni a felek. 


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése