2013. március 10., vasárnap

Hamarosan hivatalosan is kinevezik a legfelsőbb vezetőket


Wen Jiabao leköszönő miniszterelnök nyitóbeszédével március 5-én megkezdődött az Országos Népi Gyűlés (ONGY) a kínai fővárosban, mely a hónap közepéig tart majd, lezárva egy korszakot az ország történelmében.

 

A kormányfő – akit Li Keqiang fog váltani – először az elmúlt év eredményeiről számolt be, majd ismertette azokat a problémákat és célokat, melyek megoldása illetve megvalósítása már a következő kormányzatra vár.

Az ONGY, mely közel háromezer képviselőből áll, a következő mintegy két hétben dönteni fog többek között az új kormánytagokról és az idei év költségvetéséről is. Ahogy az Wen beszédéből kiderült, Peking 7.5 %-os gazdasági növekedést szeretne elérni 2013-ban (szemben a tavalyi 7.8%-al, mely a legalacsonyabb volt az utóbbi 13 évben), 3.5%-os infláció mellett. A politikus 9 millió új városi munkahely teremtését irányozta elő, valamint kijelentette, hogy a városi munkanélküliséget 4.6% alatt kell tartani. Ugyancsak az urbánus lakosságot érintő célkitűzés a már korábban megkezdett 4.7 millió, elérhető áron kínált lakás befejezése, valamint további 6.3 millió építésének elindítása.

A védelmi kiadásokat 10.7%-al fogják emelni (2012-ben ez az arány 11.2% volt), ami így idén meghaladja majd a 115 milliárd amerikai dollárt. Habár elemzők szerint a valóságban ez a szám nagyobb, még így is jóval elmarad az Amerikai Egyesült Államokétól, mely több mint 600 milliárd dollár. Az egészségügyi kiadásokra 27%-al, a társadalombiztosításra és foglalkoztatásra pedig 13.9%-al fognak többet fordítani. A környezetvédelemre költendő összeget– mely az egyik legfontosabb kérdésnek számít Kínában – 18.8%-al szeretnék növelni.

Változások lesznek az államszervezeten belül is. Az átláthatóság és a korrupció felszámolása érdekében kettővel csökkentik a minisztériumok számát. Megszűntetik a Vasúti Minisztériumot (feladatát a Közlekedésügyi Minisztérium veszi át), illetve összevonják az Egészségügyi Minisztériummal azt a Családtervezési Bizottságot, mely a sokat vitatott születési politikáért is felel.

Szakértők szerint Wen beszéde teljesen átlagos volt, nem így gondolják azonban egyes mikrobloggerek. Egyikük például azt írja, hogy a miniszterelnök ötven percet töltött az eredmények ismertetésével, és csupán három percet fordított a problémák felsorolásával. Mindenesetre két dologban biztosak lehetünk: az egyik, hogy mindig lesznek fanyalgók, a másik pedig, hogy egy hét múlva hivatalosan is Xi Jinpingnek fogják hívni a Kínai Népköztársaság új elnökét.

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése