2013. március 10., vasárnap

Orosz újságírónőt tüntettek ki Amerikában


Az amerikai külügyminisztérium Bátor Nők Nemzetközi Díját adta át John Kerry, amerikai külügyminiszter és Michelle Obama, first lady a nemzetközi nőnap alkalmából Elena Milashina, orosz oknyomozó újságírónőnek, bátor tevékenységének elismeréseként.

Elena Milashina a Novaya Gazeta című orosz ellenzéki lap egyik vezető oknyomozó újságírója. „Elena az egyik legbefolyásosabb és legtapasztaltabb újságírónő Oroszországban.”- mondta Kerry a pénteki átadási ceremónián. Rajta kívül további nyolc rendkívüli nő részesült e díjban.

Leleplező cikkeiben kábítószer-kereskedelemről, emberrablásról, a kormány korrupciós ügyeiről és újságíró gyilkosságról írt. Többek között munkatársának és mentorának, Anna Politkovskaya újságírónő meggyilkolásának felderítésével is foglalkozott. Anna, akit lakásának liftjében lőttek le, ekkoriban épp a beslani túszdráma üggyel foglalkozott, mely során több száz gyermeket és tanár ejtettek túszul és gyilkoltak meg terroristák. Cikkei igen kritikus hangon bírálták az orosz kormány hozzáállását a túszválsághoz és annak következményeihez. Elena főleg Észak-Kaukázussal foglalkozik, folytatva Anna tevékenységét.

Újságírói munkája mellett emberi jogi aktivistaként is működik. Együttműködött az Emberi Jogi Figyelővel (Human Rights Watch, HRW) több közös küldetés során, hogy dokumentálja Csecsenföldön, Dél-Oszétiában és Dagesztánban elkövetett emberi jogi jogsértéseket.

Tevékenységének köszönhetően az ő élete sem veszélyektől mentes. A tavalyi év folyamán megtámadták őt és egyik barátját Moszkvában. A helyi hatóságok vizsgálatai azonban azt bizonyították, hogy a rablótámadás független volt a munkájától, írja a RIA Novosti tudósítója. „Kapott már nyílt és burkolt fenyegetéseket a kormány képviselőitől, magánszemélyektől, de vállalatoktól is, és e támadások sebeit a mai napig viseli.”- mondta Kerry a díj átadása előtt Milashináról.

Az ünnepség az orosz-amerikai kapcsolatok feszültséggel teli időszakában került megrendezésre. Napjainkban a két kormány viszonyát többek között a Magnitsky törvény és az orosz örökbefogadási törvény teszi borússá.

A Bátor Nők Nemzetközi Díjat minden évben kiosztják azoknak a nőknek, akik rendkívüli bátorságot tanúsítva és gyakran személyes kockázatot vállalva védelmezik a nők jogait és az emberi jogokat. A díjat 2007-ben adták át először, azóta 66 nőnek nyújtották át, akik a világ különböző részein élnek. Elena volt a második orosz nő, aki részesülhetett e megtiszteltetésben. 2009-ben Veronika Marchenko kapta a díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése