2013. március 17., vasárnap

Japán újabb csalódása




A japán vezetőség kedden „csalódottságát” fejezte ki, miután sem a Kínai Népköztársaság, sem pedig Dél-Korea diplomáciai képviselete nem vett részt a 2011-es, Japánt sújtó cunami második éves megemlékezésén, írja a NewsOnJapan internetes oldal.


Bár részvételi szándékuk elutasításának okáról egyik fél se adott magyarázatot a SINA.com tudósítója szerint, míg Dél-Koreánál adminisztrációs hibáról írnak más források, Kína esetében a háttérben politikai megfontolások lapulnak. 

Kína azután rendelkezett távolmaradásáról, miután a tajvani delegáció a többi külföldi vendéghez hasonló fogadtatásban részesült, annak ellenére, hogy a japán vezetőség előre jelezte pozitív fogadtatásbeli szándékát Peking felé. Ahogy azt Josihide Szuga, kormányfőtitkár elmondta: „ A japán kormány jelezte Kína felé, hogy Tajvannal az alkalomnak megfelelően fog bánni a ceremónián, figyelembe véve számunkra nyújtott eddigi hatalmas segítségét.” , valamint azt is leszögezte, hogy az események nem változtatnak a tényen, hogy az 1972-es Kommüniké értelmében a Kínai Népköztársaságot ismeri el, mint a legitim Kínát.

Tokióban a mintegy 19.000 halottról nemzetközi diplomaták bevonásával emlékeztek meg, melyről, valamint delegációjuk távolmaradásáról a kínai média tárgyilagosan írt, két nappal később pedig már Japán háborús felelősségvállalásának szükségességét hangoztatta. 

Kína diplomáciai lépése nem vet jó fényt az újonnan megválasztott Vang Ji személyére se, akitől a japán-kínai kapcsolatok javítását reméli a közmédia, illetve a már tavaly szeptember óta kiélezett Senkaku/Daiyou szigetvitákkal párhuzamosan jelen esemény a két fél közti diplomáciai kapcsolatok egy újabb keserű mozzanatát jelenti. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése