2013. március 17., vasárnap

" úgynevezett Székelyföld"

Március 10- én több tízezres tüntetést tartottak Marosvásárhelyen, az autonómia mellett.
A magyarok szerint a románok nem toleránsak, míg a román kormány szerint a magyarok nem tartják tiszteletben az állam törvényeit. Mindez csak politikai vélemény ?

Traian Basescu román államfő elmondta, hogy nincs olyan kötelezettség és a román törvények sem teszik lehetővé egy autonómia létrehozását. Emellett kiemelte, hogy Hargita és Kovászna megye (a két magyar többségű magyar megye, illetve Maros megye egy része) nem lenne képes eltartani magát.
A tüntetésen benyújtott petícióban azt kérte a tömeg, hogy a helyi adó maradjon ott. Az viszont tény, hogy az érintett megyék csak ebből nem tudnák fenntartani magukat. Az évtizedekig csak magyar tőkéjű cégek befogadása miatt nem alakult ki virágzó és stabil gazdasági struktúra, mivel ezek a cégek nem invesztáltak magas összegeket és nem is maradtak huzamos ideig a megyékben. 
Senki sem állította, hogy nem létezhet magyar többségű régió, de a nem létező magas tőkéjű befektetők hiányában nem tudna fennmaradni és önállóan eltartani magát és európai szinten a legszegényebb térséggé válna az állami büdzsé támogatása nélkül.

" Akik autonómiát akarnak, azoknak meg kell határozniuk, miről beszélnek, mert én nem tudom, mit akarhatnak még: az iskolák, kórházak a helyi közigazgatásnál vannak, ugyanúgy a költségvetés is, csak a kompenzációs pénzek jönnek a központi büdzséből. A beruházási prioritásokat a közösség igényeihez igazíthatják. mit értenek autonómia alatt egy olyan szinten decentralizált országban, mint amilyen Románia? Ezt tisztázni kell"- mondta Traian Basescu


Források:

http://www.rtv.net/miting-cu-10-000-de-oameni-pentru-autonomia-tinutului-secuiesc_70028.html
http://www.rtv.net/basescu-se-implica-in-scandalul-din-secuime-tinerii-nu-respecta-simbolurile-tarii-in-care-traiesc_70165.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése