2013. március 3., vasárnap

Afganisztán a Biztonsági Tanács orosz elnökségének fókuszában


Oroszország március 1-jén megkezdte egy hónapig tartó soros elnökségét az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsában. Az általuk meghatározott napirend első helyén az afgán megbékélés szerepel.

Vitaly Churkin, az orosz ENSZ állandó képviselő a soros Tanácsi elnökséget Kim Sook dél-koreai ENSZ nagykövettől vette át. Az orosz elnökség a legfontosabb kérdésnek az afganisztáni helyzet rendezését tartja. Oroszország aggodalmát fejezte ki az Észak-Afganisztánban zajló kábítószer-kereskedelemmel és terrorizmus fenyegetettséggel kapcsolatosan. Ez ugyanis veszélyt jelent a szomszédos közép-ázsiai államokra nézve, melyek Oroszország partnerei a Független Államok Közösségében (FÁK) és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ), olvasható a külügyminisztérium nyilatkozatában. Az oroszok számára kiemelkedően nagy problémát jelent a kábítószer-kereskedelem, tartanak attól, hogy az afgánoknak sikerült annyi tartalékot felhalmozniuk, hogy a NATO csapatok kivonását követően kereskedelmük fokozódni fog. Az orosz Szövetségi Kábítószer-ellenőrző Szolgálat a tavalyi évben 106 tonna illegális drogot foglalt le, ami 70%-kal volt több 2011-hez képest. 2012 augusztusában Vladimir Putin, orosz elnök hangot is adott aggodalmuknak, utalva arra, hogy a nemzetközi erőknek addig kell maradniuk, míg munkájukat be nem fejezték.

Az afgán kérdés mellett napirenden szerepel a már két éve tartó szíriai válság és a Közel-Kelet, kiemelten az ott tevékenykedő kvartett (Egyesült Nemzetek Szervezete, Egyesült Államok, Európai Unió és Oroszország) munkájának segítése és egy „átfogó regionális rendezés” elérése.

Állásfoglalást az ENSZ misszió mandátumának meghosszabbításáról Afganisztánban a tervek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 19-i ülésén fogadnak majd el. Az ülés elnöke az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov lesz.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése