2013. március 17., vasárnap

Házasság mindenkinek



Nem engedélyezte a rendőrség a Champs-Élysées-t a március 24-ére tervezett tüntetés helyszínéül, melynek apropója a múlt hónapban elfogadott melegházasságról szóló törvény elleni tiltakozás lesz - tudósított a Le Monde. 

Jean-François Copé, az Unió egy Népi Mozgalomért (UMP) párt elnöke felszólította a tüntetőket, hogy vegyenek részt együtt a március 24-ére tervezett tüntetésen a melegházasság ellen. A rendőrség viszont nem engedélyezte, hogy a tüntetők a Champs-Élysées-n vonuljanak végig a közrend megőrzésére hivatkozva, hiszen az elnöki palotával is határos a sugárút. A tüntetők azonban nem akarják elfogadni, hogy nem vonulhatnak a Champs-Élysées-n ugyanis egy szimbolikus helyet szerettek volna a tüntetés helyszínéül - írta a France24.

A törvényhozás februárban fogadta el a törvényt, amely a házasság fogalmát megváltoztatta egy férfi és nő közötti, helyett két ember között köttetett szerződésre. Franciaország mélyen megosztott a témával kapcsolatban, derül ki egy 2012 decemberében tartott közvélemény kutatásból, amelyet a Journal Du Dimanche hetilap közölt. A felmérés alapján a franciák 60%-a támogatja az azonos neműek házasságát, de mindössze csak 46%-uk támogatja azt, hogy a párok gyermeket is örökbe fogadhassanak. Az adat azért meglepő, mert a francia nemzetet katolikus értékeket valló, de azért progresszív nemzetként tartják számon világszerte. 

A vitát tovább árnyalja a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésének témája, amely eddig nem volt napirenden, de időről időre történő felmerülése újra felizzítja a vitát a meleg házasság körül. A március 24-ére tervezett tüntetés is egy utolsó próbálkozás lesz, mielőtt a törvényjavaslat a baloldali többségű Nemzetgyűlés elé kerül, ahol valószínűleg gond nélkül átmegy majd a javaslat – írja a France24.

Források:
http://www.france24.com/en/20130315-france-anti-gay-marriage-protest-banned-paris-champs-elysees

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése