2013. március 3., vasárnap

Nemi erőszak-már Kambodzsában is bűncselekmény


A Kambodzsai Törvényszékek Rendkívüli Kamarái (angol rövidítéssel ECCC) március elsején a nemi erőszakot is az emberiesség elleni bűncselekmények közé sorolták.

A nemi erőszak kategóriájába három cselekmény került: a kényszerházasság, a szexualizált és a nemi erőszak. A vegyes bíróság döntésével lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a vádpontokat is belefoglalják az egykori Vörös Khmer-tisztek ellen folyó eljárásokba. Az 1975-1979 között uralmon levő kommunisták emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket, illetve népirtást hajtottak végre.

A nemi erőszak bűncselekményként való elismeréséért a jogvédők régóta küzdöttek a 2006-ban létrehozott bíróság előtt.  Silke Studzinsky, az ECCC-ben a civil feleket képviselő német ügyvédnő szerint a kommunisták uralma alatt történt tömegházasságok a demográfiai politika megvalósítását szolgálták. Studzinsky nyilatkozata szerint eddig 780 kényszerházasságról tudnak, melyek állami utasításra köttettek gyakran különböző társadalmi rétegekből származó vagy egymás számára teljesen ismeretlen felek között. A gyakorlat a vörös khmerek politikájának szerves részét képezte, célja pedig kettős volt. Egyrészt az osztály nélküli társadalom megvalósítása, másrészt pedig az, hogy a családi kötelékek helyett a központi vezetőséghez, az Angkar Padevathoz való hűséget állítsák előtérbe.

Mint ismeretes, a vörös khmerek 1975-ben vették át a hatalmat a korábban általuk is támogatott Lon Noltól, vezetőjük pedig a Franciaországban tanult Pol Pot lett. A kommunizmust megvalósítani akaró vörös khmerek kezdetben a bukott rezsimhez kapcsolható minden ember, illetve az összes rejtőzködő amerikai katona kiirtását tűzték ki célul. A négy éves diktatúra alatt politikájuknak mintegy két millió ember esett áldozatul, az országban nincs olyan család, amely ne lenne érintett az egykori mészárlásokban, kínzásokban.

A felelősségrevonás érdekében 1997-ben Kambodzsa akkori vezetői levélben kérték az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkárának segítségét egy törvényszék felállításában. Hosszas tárgyalások eredményeként 2003-ban született meg a megegyezés az ECCC létrehozásáról. A hosszadalmas folyamatok a szervezetet megalakulása után is tovább kísérték, amint az a nemi erőszak bűncselekményként való elismerése példáján is látható-a bíróságnak ehhez hét évre volt szüksége.

Források:





 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése