2013. március 17., vasárnap

Grillo megrótta szenátorait


Március 15-16-án zajlott az olasz parlament szavazása a házelnökök személyéről. Noha a voksolás titkos volt, valószínűsíthető, hogy végül a februári választásokon 25%-ot kapott Ötcsillag Mozgalom szenátorai billentették el a mérleg nyelvét.

Laura Boldroni a képviselőházban, Piero Grasso a szenátusban mondhatta el székfoglaló beszédét. A választás nem volt egyszerű, a felsőházban, ahol a szenátorok este fél 9-ig szavaztak, négyszer kellett megismételni.

„Etikátlanul következetlenek?”

Noha a baloldalnak nem volt számbeli fölénye a szenátusban, s az Ötcsillag Mozgalom elnöke, Beppe Grillo is meghagyta szenátorainak, hogy hagyják üresen a szavazólapot, „valakik” végül mégis leadták döntő voksaikat Piero Grasso, volt maffiaellenes államügyészre, a balközép Demokrata Párt (PD) jelöltjére.

Grillo még aznap este blogján közétett bejegyzésében figyelmeztette szenátorait, hogy megsértették a mozgalmon belül elismert és hirdetett etikai kódexet, mely kimondja, hogy a közvetlen parlamenti választásokon kizárólag a nyílt szavazást fogadják el. A pártvezér hozzátette: „Ha valaki kivonja magát a [kódexben] vállalt kötelezettségek alól, az hazudik a választóknak, s ennek következményeit vállalnia kell.”

Hogyan tovább?

Hogy mire célozhatott Grillo, azt pontosan nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy lesz-e komolyabb szakadás párton belül. A következetesség látszatát keltve azonban minden bizonnyal tovább erősítheti a választásokon megerősödött politikai tőkéjét. Mindazonáltal a baloldal végül is megszerezte mindkét házelnöki posztot, így ez némi reményt támaszthat Bersaninak, a balközép koalíció vezérének. A köztársasági elnök a jövő héten kezdi meg hivatalos tárgyalásait a pártok vezetőivel a koalíciós lehetőségek felméréséhez.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése