2013. március 16., szombat

2020-ra létrejöhet a regionális gázpiac


Egy, a közös cseh–magyar–szlovák villamosenergia-piac mintájára létrejövő regionális gázpiac 2020-ra való létrejöttét prognosztizálta Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

Az elmúlt héten tartották a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) I. országos konferenciáját, ahol megnyitó előadásában az államtitkár az energiakereskedelem jelenéről és jövőjéről beszélt. Kiemelte: a közös villamosenergia-piac rendkívüli sikere után megkezdődhet a nemzeti gázpiacok összekapcsolásának folyamata is. A jelenlegi előrejelzések alapján 2018–2020-re létrejöhet a regionális gázpiac, amelynek célja a térség piaci árai közti különbségek mérséklése, illetve a kapacitások minél hatékonyabb kihasználása.

Felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség közös gázpiacra. A régióra jellemző, közös kihívások teszik indokolttá az együttműködés szorosabbra fűzését. A közép-európai országok döntő többségében elhanyagolható a saját belső forrásból származó földgázkitermelés. Emellett szinte teljes egészében Oroszországból érkezik a gázellátás, amelynek nincsen igazi versenytársa, illetve alternatívája. A térség infrastruktúrájában való hiányosság, pontosabban az egyes fő gázvezetékek közötti összeköttetések (ún. interkonnektorok) hiánya növeli orosz gáztól való kiszolgáltatottság mértékét. Az gázpiac létrehozásához szükséges megfelelő infrastruktúra közös kiépítése jelentősen csökkenthetne ezen a függőségen.

Mindezen okokból kifolyólag a szakemberek évek óta sürgetik a gázpiac létrehozását. Hangsúlyozzák, hogy a szorosabb együttműködés mindegyik közép-európai ország hosszú távú érdeke, hiszen azáltal erősödne az országok alkupozíciója, így végső soron együttesen lejjebb tornászhatnák az orosz gáz árát. A közös gázpiac elképzelése valószínűleg széles körű társadalmi támogatottságot is élvezne, tekintve, hogy a régió lakosságának nagy része figyelemmel kísérte az utóbbi évek gázválságainak eseményeit.

Kovács Pál hangsúlyozta azt is, hogy a kormány által 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégia biztosítja magyar részről a gázpiac szabályozási hátterét.

Források: 
http://energiainfo.hu/cikk/2020-ra_letrejohet_a_regionalis_gazpiac.29381.html
Nosko, A. – Orban, A. – Paczynski, W. – Černoch, F. – Jaroš, J.: Energy Security. Policy Paper, Bratislava, Visegrad Security Cooperation Initiative, 2010.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése