2013. március 3., vasárnap


Az iszlamisták kezében

Kedden, miután visszatért Maliból, John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának operatív igazgatója azt nyilatkozta, hogy Észak-Maliban éhezés, félelem és kétségbeesés uralja a társadalmat, amióta a szélsőséges iszlamisták szerezték meg a térségben az irányítást, adta tudtul a New York Times.

Ez pedig csak megerősítette a korábbi híreket, amelyek szerint az ország területein különböző erőszakos cselekmények történtek és történnek mind a mai napig. John Ging a négynapos útja során különböző történeteket hallott, amelyek csonkításokról, gyerekek ellen elkövetett atrocitásokról, s egyéb brutális cselekedetekről szóltak.

S ahogy azt a Telegraph egyik cikkében is olvashatjuk, az iszlamista fegyveresek lényegében terrorizálták a lakosságot. A lázadók az elfoglalt területeken bevezették a sariát, vagyis az iszlám vallásjogot. Aki pedig nem tartotta be ennek az előírásait, azt a vétségétől függően büntették, a büntetés pedig a korbácsolástól egészen egy végtag levágásáig is terjedhetett.

Bár a franciák által vezetett intervencionista erők már több területet felszabadítottak, az emberek mégis félnek. Ez pedig egyáltalán nem meglepő, ugyanis Gao városában február 8-án végrehajtották Mali első öngyilkos merényletet, amelyben szerencsére csak egy katona sérült meg. Azonban nem ez volt az utolsó merénylet az országban.

Nem csak ez az egyetlen probléma, ami a harcok következtében alakult ki. John Ging azt is kijelentette, hogy több mint 700 000 gyermeket érint hátrányosan az országban fennálló káosz. Sokan kiestek az oktatásból, vagy azért, mert az iskolát bezárták, esetleg lerombolták a harcok miatt, vagy pedig azért mert tanáraik elmenekültek. Ugyanakkor Ging azt is megállapította, hogy azonnali élelmiszer-támogatásra is szükség van, hiszen csaknem 585 000 ember éhezik, szenvednek alultápláltságban.

Forrás:

1 megjegyzés: