2013. március 1., péntek

"Fekete március", ugye nem?!

Martonyi János hétfőn reggel megkezdi kétnapos látogatását Bukarestben, ahová még előző év októberében kapott meghívást Titus Corlatean román külügyminisztertől.

A magyar fél levelére reagálva, megállapodtak az időpontban, amely egybe esik egy jelentős kulturális eseménnyel is. Március 4- én a tárcavezető megnyitja Bánffy Miklós író, volt külügyminiszter emlékkiállítását a bukaresti magyar nagykövetség és Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ kezdeményezéséből fakadóan.

Kiemelkedően fontos napok következnek a román-magyar partnerség szempontjából, mivel az elmúlt időszak kedélyei ismét felkorbácsolódtak. Jól lehet, nem célja egyik félnek sem a demokratikus folyamatok feltartóztatása sem, ugyanakkor több oldalról is megkérdőjelezték ennek valós meglétét. A csíkszeredai polgármester, Ráduly Róbert, hétfő délután a Főtéren tartott beszédében jelezte, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbírságolta, miután kötelezővé tette a magyar nyelv használatát azok számára, akik Csíkszeredán élnek és dolgoznak, nem számít, hogy mely szférában, de a székely adófizetők pénzéből teszik mindezt.

Marosvásárhelyen március 10- én autonómia követelő tüntetésen, Székely Szabadság Napjának elnevezve, részt vesz a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt a szimpatizánsok tömege mellett. Az RMDSZ nem kíván csatlakozni, jelentette be Kelemen Hunor, arra hivatkozva, hogy mindez gátolja, és nem segíti az autonómia kérdését.

Román vélemények egyike, hogy Ráduly Róbert horthysta, aki semmit nem jelent az államnak, csak egy kötelet érdemel.

A konfliktus egyre mélyebb, a megoldás még várat magára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése