2012. október 9., kedd

A németországi körülmetélési botrányról


A németországi körülmetélési botrányról kérdeztem Háló Andrást (22), a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatóját.

A kölni tartományi bíróság június 26-án elítélt egy orvost, aki körülmetélést hajtott végre egy négyéves muszlim gyermeken. A kisfiút két nappal később erős vérzés miatt vissza kellett vinni a kórházba. A bíróság testi sértésnek nyilvánította a műtétet, annak ellenére, hogy az orvos a fiú szülei kérésére végezte el azt a beavatkozást, ami évezredes vallási hagyomány a zsidóknál és a muszlimoknál is. A testület az egyéni önrendelkezésre hivatkozott, amely szerintük prioritást élvez a vallásszabadsággal és a szülői felügyeleti joggal szemben.
 Mi a véleményed a bíróság ítéletéről?

A demokratikus alapokon nyugvó Németországban történt az eset, amely Európa és az Európai Unió meghatározó országa. A kölni bíróság nem engedheti meg magának, hogy olyan ítéletet hozzon, ami két vallást is mélyen érint és ilyen nagy felháborodást kelt. Németországnak ki kell állnia a gyermekek egészségéért, de tekintettel kell lennie a vallási tradíciókra.

A Bundestag alsóháza felszólította a bíróságot, hogy ezen ügy kapcsán készítsen a kérdést szabályozó törvényjavaslatot.
Szerinted szükség van egy olyan törvényre, amely valamilyen módon korlátozza a körülmetélést?

Az államnak feladata, hogy megvédje saját állampolgárait, de kompromisszumos megoldásra van szükség. Figyelembe kell vennie, hogy több ezer éves tradícióról van szó, amit nem lehet egyszerűen egy jogszabállyal eltörölni.

Az államnak óvnia kell az állampolgárait saját vallásuktól?

A vallástól nem kell védenie, de egészségügyi szempontokat előtérbe kell helyeznie. Európában minden állampolgárnak biztosítani kell az élethez és az egészséghez való jogot, ezek fokozott figyelmet érdemelnek, de ettől még a vallásgyakorlást nem szabályozhatják drasztikus módon. Mindkét szempontnak megfelelően kell döntést hozni.

GD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése