2012. október 2., kedd


-Kop, kop, kop, egyiptomi kopt vagyok, szabad-e gyalázni?
-Ajtót nyit a 21. századi vallási türelem és közli: ezt talán nem kellett volna. Majd betessékeli.


2012 szeptembere bosszúért kiált a muszlim világban. Elkészült egy olyan botrányfilm, ami a muszlimokat vérig alázza. Azt hinnénk, 2001. szeptember 11. egy olyan tragédia volt, ami óva intett mindenkit a felesleges muszlim konfilktustól. Rosszul hisszük...

Világméretű botrány. Jellemezhetnénk így is azt az állapotot, amit Sam Bacile filmje okozott. Arról a filmről beszélünk, ami a Prófétát gyalázza oly módon, ami kiverte a biztosítékot a muzulmánoknál. A film címe: A muszlimok ártatlansága, és mindössze 14 perces. Ha igaz a mondás, hogy mindenkinek jár 15 perc hírnév, hát Sam Bacile megkapta - ha élete árán, de akkor is.

Olyan világban élünk, ahol mindenki szabadon kinyilváníthatja véleményét, ergo a film elkészítése jogilag nem támadható. Jogilag. De ha valaki  kicsit is jártas a muszlim világban, tudhatja, a jogrendszerekben van némi különbség. Mohamed próféta alázása egyértelmű vérbosszút von maga után. És egy egyiptomi koptnak, aki ráadásul nem a fiatalabbik generációból került ki, tisztában kellene lennie ezzel. Koptok azok a közösségek -főleg Etiópiában és Egyiptomban, amelyek az erőteljes muszlim behatás ellenére megőrizték kereszténységüket. Tehát Sam Bacile-nek, aki tűzközelből élhette meg az ellentéteket, jobban kellene vigyáznia az ilyenfajta kirohanásokkal - ha Amerikában él, ha nem. Elemzők szerint, a film “gagyi”. Paródiának is utolsó, pont ezért lett belőle ekkora botrány. A film hatalmas költségvetéssel elkészült, majd felkerült az egyik videómegosztó portálra, ahonnan bárki megnézhette. Terjedt, mint a futótűz, egyre nagyobb- és nagyobb felháborodást keltve. Hiába kérték a videómegosztó portál tulajdonosát, távolítsa el, nem tett eleget ennek a kérésnek. Nem volt kötelező megtennie.
A muszlimok máshogy élik meg a Próféta megsértését: mi, nyugati emberek képtelenek vagyunk megérteni, hogy Mohamed mennyit jelent a muzulmánoknak. És azt, hogy egy imám hogy adhat ki egy olyan fatvát, ami felszólítja az embereket Bacile és a szereplők meggyilkolására, azt épp ésszel fel nem foghatjuk. Sajnos itt nemcsak egy közösség és egy ember kapcsolatáról van szó. Mivel a film kikerült a világhálóra, nemzetközileg is komoly gondokat okoz. Az amerikai nagykövetet és három munkatársát megölték szélsőséges iszlamisták Líbiában, valamint további fegyveres harcokra számíthatunk - a Próféta megsértése vért kíván. Sam Bacile-t őrizetbe vették, habár egy céltudatos, vallását, prófétáját védő muzulmánt aligha tartóztat fel a rendőrség.
A 21. századra a vallási tolerancia jellemző. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy ez a türelem 2 irányú e. Az, hogy a nyugati ember beengedi a különböző vallású egyéneket, majd hagyja, hogy közösséggé formálódjanak egy másik, esetleg keresztény országban, hagyja hogy például mecseteket építsen, kiváló mintája az elfogadásnak. De ezt fordítva meg lehet-e tenni? Főleg akkor, ha tudjuk, hogy a muzulmánok egyik célja az iszlám terjesztése.
Ez a kisfilm megbotránkoztató és végtelenül sértő. De megtorlása megér-e több ember halálát? Tegyük fel másképpen a kérdést: megérte-e elkészíteni ezt a filmet, ha sejthető volt, vér fog folyni?

CK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése