2012. október 2., kedd


Németország kezében lehet Spanyolország sorsa

A Reuters hírügynökség szerint a spanyol kormány kész az Eurozóna segítségét kérni és már a jövő hét végén intézkedne. Az ibériai ország hosszas huzavona után úgy tűnik meghozta a döntést ám könnyen lehet, hogy hiába lépnének.

2012. október 02. kedd

Uniós hivatalnokok úgy nyilatkoztak hétfőn, hogy Spanyolország kész arra, hogy mentőcsomagot kérjen az Eurozónától- olvasható a Reuters honlapján. Úgy tűnik, a spanyol állam végre döntött, ám lehet, hogy nem ezen fog múlni.

Hétfőn Madridba látogatott Olli Rehn az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa és találkozott Mariano Rajoy kormányfővel, Luis de Guindos gazdasági miniszterrel és Luis María Linde-val, hogy megvitassák a múlt héten elfogadott spanyol költségvetést. A biztos Brüsszel üzenetét közvetítve sürgette a spanyol kormányt, kérjen mentőcsomagot az Eurozónától, mely feltétele annak, hogy az ibériai ország részt vehessen az Európai Központi Bank kötvény-vásárlási programjában.

Korábban a spanyol kormány többször is kijelentette, addig nem kérik az Eurozóna segítségét, amíg nem ismerik a feltételeket. Rehn úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a feltételek minden tagállam számára egyértelműek. Ma több hírforrás (El País, El Mundo, Reuters) is arról számolt be, Spanyolország kész arra, hogy az Eurozóna segítségét kérje.

Az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), melynek keretei között Spanyolország megkapná a mentőcsomagot, 2011-ben hívta életre az Európai Unió. A program a pénzügyi nehézségekkel küzdő euro-övezeti tagállamok számára nyújt állandó segítséget. Ahhoz, hogy egy tagállam megkapja az ESM szigorú feltételekhez kötött visszafizetendő hitelét teljes egyhangúság kell a döntéshozatalban, illetve több tagállam kormányát (Németország, Olaszország, Finnország, Hollandia, Észtország, Szlovénia, Málta) köti saját országának alkotmánya, miszerint az ilyen jellegű döntéseket saját parlamentjükben is el kell fogadtatniuk. A Reuters hírügynökség értesülései szerint Angela Merkel vonakodik attól, hogy egy esetleges spanyol mentőcsomagról szóló indítványt keresztülvigyen parlamentjén. Wolfgang Schaeuble, német pénzügyminiszter korábban úgy fogalmazott „Spanyolországnak nem több hitelre, hanem több piaci bizalomra van szüksége”.

Az ibériai ország bankrendszere júliusban kapott 100 milliárd eurós bankmentő csomagot, ám később felmerült annak szükségessége, hogy az állam is kapjon támogatást. A dél-európai ország a kontinens negyedik legnagyobb gazdasága, a jelenlegi recesszió a belpolitikai problémákon (Katalónia népszavazást kíván tartani a kiválásról, hatalmas a munkanélküliség) túl egész Európára hatással van. Mivel Németország az euró meglétének legnagyobb haszonélvezője, felmerült már többször, hogy az országnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia az euro-övezet stabilitásában, mint más tagállamoknak, de kérdéses, hogy egy újabb mentőcsomag kapcsán Spanyolország képes lenne-e élni a lehetőséggel.

MZs

1 megjegyzés: