2012. október 2., kedd


Sok hűhó semmiért

Ecuador megszervezné Julian Assange orvosi ellátását abban az esetben, ha a Wikileaks alapítója megbetegedne. A sok bonyodalommal járó esetleges betegeskedés fordulatot hozhat Assange sorsában.
Julian Assange nincs túl jó bőrben, ezt mindenki számára egyértelmű, aki látta a férfi legutóbbi videóüzenetét. Ecuador már annyira aggódik miatta, hogy tárgyalásokat kezdett a korábban imperialistának nevezett brit kormánnyal, hogy megszervezzék az orvosi ellátást.
El tudom képzelni, ahogy David Cameron kormányfő és William Hague külügyminiszter fuldoklott a nevetéstől, amikor először értesítést kaptak Ecuador tárgyalási szándékáról. Nincs más dolguk, mint hogy várjanak egy kicsit, míg a falfehér Assange egyszerűen kisétál a követségről, és az ott őrködő rendőrök elszállítják egy börtönkórházba.
Ecuador számára ez természetesen nagyon kellemetlen. Egy hónapja még a szabadság bajnokaként tetszelegtek a világ előtt, most meg lehet, hogy Assange kicsúszik a kezeik közül. Eközben Ausztrália is felajánlotta segítségét, hogy részt venne a követségen belüli egészségügyi ellátás megszervezésében. A menedéket adó ország azt javasolta, hogy egy mentőautó állandóan a követség előtt álljon, és onnan meg tudnák oldani az ellátást.
Svédország, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok ezalatt folytatja a kínlódást Assange büntetőperével és kiadatásával kapcsolatban. A legújabb DNS-vizsgálatok kétségessé teszik Assange bűnösségét. Mivel az őt megvádoló nők nem hagyják ennyiben az ügyet, az eljárás még hosszú évekig elhúzódhat. Ha időközben a betegeskedő férfi brit hivatalos szervek kezeibe kerül, akkor ki fogják adni az Egyesült Államoknak. Az ottani eljárás is el fog tartani egy darabig. Egy esetleges kórházi kezelés csak újabb csavart vinne be a történetbe.
Lehet, hogy minden kínlódás hiábavaló lesz. Assange most már mindenki számára kellemetlen: az britek szeretnének végre kiadatni, a svéd ügyészség nem talál ellene elég bizonyítékot a 2 éve zajló eljárás során, az ausztrálokat zavarja, hogy az ő állampolgáruk, Ecuador a hangos retorika ellenére nem akarja évekig a nyugati világ nyomását maga ellen és Assange is sok kellemetlenséget okozgat nekik, az amerikaiak – bevallatlanul is – pedig csak egyszerűen ki akarják végezni a súlyos titkok megsértése miatt. A Wikileaks alapítója a világ ellen – és most itt egy váratlan betegség. Mire a kiadatására sok kerülhetne, a véget érhet az Assange főszereplésével zajló dráma: sok hűhó semmiért.

Cs.Zs., Magyar Hírlap

1 megjegyzés:

  1. Hú de jó, hogy végül nem ezt a címet adtam neki, eredetileg én is ezzel indultam. Most rendesen szívinfarktust kaptam volna :D (bár a végére én is betettem :D)

    Amúgy szerintem nagyon érdekes ;)

    Üdv.: Karesz

    VálaszTörlés