2012. október 2., kedd

Zsidó és muszlim összefogás Németországban


 

 

2012. 10. 02

 

Büntetendő-e a körülmetélés a XXI. században? Barbár szokás vagy egyszerű vallási hagyomány?

 

    Németország napjainkban nemcsak az euró válságra adott hangos válaszaival, hanem az országban nagyszámban élő muszlim és a zsidó közösségek körében kiváltott ellenszenvvel   gondoskodik a folyamatos sajtóvisszhangról. A vitát és a lázadást, egy júniusi bírósági ítélet váltotta ki, amelyben testi sértésnek minősítette egy kisfiú vallási okokból történő körülmetélését.
    Az ügy pikantériáját az adja, hogy a két egymástól eltérő kultúrához tartozók, zsidók és muszlimok együtt tüntettek. Lala Süsskind a német főváros zsidó közösségének korábbi vezetője hangsúlyozta, nem tartja helyesnek, ha hozzá nem értő emberek hoznak döntéseket vallási ügyekben. Kenan Kolan a muzulmán közösségek vezetője szintén ezen álláspont mellett tüntetett.
    A kirobbanó vita alapkérdése, hogy előbbre való-e az ember önrendelkezési joga vagy a szülők akarata érvényesüljön.
Az igazságügyi minisztérium törvénymódosítással kívánta az elszabadult indulatokat megnyugtatni. A gyermekek vallási okokból történő körülmetélése továbbra is büntetlen marad.
    Természetesen voltak, akik egyetértettek a júniusban született döntéssel.
A szövetségi állam több pártja, a szocialisták a zöldek és a baloldal is együtt tüntetett a törvénymódosítás ellen. Marlene Rupprecht (SPD), Diana Golze (Linke) és Katja Dörner (Grüne) is ijesztőnek tartja, hogy a gyermekek saját akarata semmilyen szerepet sem játszik a döntések meghozatalában.
    A gyermekek jogait védő szervezet is vétót követelt a gyermekeknek, hogy ők maguk dönthessenek az esetleges beavatkozás mellett vagy ellen, a nemleges választ pedig minden esetben el kell fogadni és betartani.
    Érdekes kérdésként merülhet fel, hogy vajon 20 évvel ezelőtt is ez az ítélet született volna? Németország mikor szab határt a vallási türelemnek?
    Eltérő adatokat olvashatunk az országban élő zsidó, muzulmán és más vallási közösségek számáról. A szövetségi vezetés többször adott hangot, az országban tartózkodó külföldiekkel szembeni csökkenő toleranciájáról. A döntés pedig ennek a véleménynek egy megnyilvánulási formája lehet.
    A vallásszabadság az emberi lét egyik legmeghatározóbb eleme, így az ezt csorbító döntések pedig súlyos és vérre menő konfliktusok kiindulópontja lehet.
 
H. E.

  

1 megjegyzés: