2012. október 9., kedd

Hétköznapi vélemény Afganisztánról


Interjúalanyom a húszas évei közepén járó Frigy Árpád, aki pár éve diplomázott nemzetközi kapcsolatok szakon, jelenleg pedig egy multinacionális cég dolgozója. A jelenlegi afganisztáni helyzetről, és a várható fejleményekről kérdeztem.

Szerinted mennyire volt reális célkitűzés a 2014-es csapatkivonás?
Attól függ, hogy milyen célt akartak elérni. Erre a kérdésre lehet igennel válaszolni, ha azt akarták elérni, hogy egymásnak ugrasszák a törzseket, és kiderüljön ki az erősebb, hogy később azt támogassák. És kampányfogásnak is jó. De nemmel kell válaszolni, ha stabil országot akartak hátrahagyni.

Elemzők szerint a tálibok fognak hatalomhoz jutni, mi erről a véleményed?ű
Egyértelműen minden esélyük megvan arra, hogy hatalomra kerüljenek. Afganisztánnak egységre lenne szüksége, amit a tálibok képesek megteremteni, és azt fontos leszögezni, hogy ők nem egyenlők a terroristákkal.

De azért azt sem lehet róluk elmondani, hogy demokratikus módszereik és törekvéseik lennének. Így is őket „támogatod”?
Igen, mert a biztonság fontosabb. Ha ezt ők hozzák el, akkor őket kell támogatni. Nem szabad a magunk akaratát rájuk kényszeríteni. Egy erős kezű vezető és egy erős hadsereg kell az országba.

Mi történne akkor, ha a tálibok, miután megszilárdították a hatalmukat, nem akarnának a határok között maradni?
A szomszédos államok hozzájuk képest túl szervezettek. Nem hiszem, hogy bármelyiket is megtámadná. Főleg nem Türkmenisztánt, amely mögött orosz támogatás van. Az egyetlen lehetőség Pakisztán lenne, és ezt az újjáépítési támogatásban nagy szerepet játszó India sem nézné rossz szemmel.

Akkor most nézzük Magyarországot. A hazai környezetre a tálib hatalomátvétel milyen hatással lehet?
Szerintem érezhető hatása nem lesz. Korábban is voltak tálibok hatalmon, annak sem volt. Egyedül a NATO misszió miatt folytunk bele kicsit.
Ha gazdasági kapcsolatokat akarnánk majd építeni, az a tálibokkal is mehetne. Az eddig megvalósult civil kezdeményezések (pl.: iskolák, kórházak) terén megmaradhatnak az együttműködések, de ez minden.

Végezetül: Te hogyan értékelnéd az afganisztáni háborút?
Az USA nem győzött, csak konszolidált egy neki kedvező rendszert. De az egész csak szóforgatás kérdése, bárhogy be lehet állítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése