2012. október 3., szerda

Nyolc lakatlan sziget másfél miliárd embernek

-->

Nyolc lakatlan sziget másfél miliárd embernek


Két nagyhatalom és Taiwan is civakodva felvonultatja halászhajóit a Csendes-óceán nyugati részén elhelyezkedő 7 négyzetkilóméteres sziklák megszerzéséért.
Múlt héten ismét tiltakozásokra került sor Kínában, a Japán által állami kézbe vett Szenkaku-szigetcsoport miatt.

A kínaiak Diaoyunak nevezik és jogos tulajdonukként kezelik ezeket a lakatlan, ám de katonailag és gazdaságilag értékes szigeteket. Peking tart a japán katonai bázisok kiépítésétől. A japánok a kínai földre erőszakos behatolóként jelennek meg a médiában és az ott élők fejében, mint ahogy jelentek meg 81 év elteltével mindig a Muklein incidens óta. A területért való küzdelem már a XX.században elkezdődött.

A II.világháború után az amerikaiak japán felügyelete alá vonták a szigetet. A Kelet-kínai-tenger ezen részének halászati jogaiért vívott küzdelem mind a három ország  Kína, Japán és Taiwan számára is fontos.

Az 1970-es években kutatók megállapították, hogy a terület szénhidrogénben gazdag. Innentől kezdve még nagyobb érdeklősést kapott az eddig csak szárazföldi élővilágban és halban bővelkedő sziget.
Az elmérgesedés oka az volt, hogy a japán kormány kijelentette, hogy megveszi ezeket a szigeteket és az állam fennhatósága alá vonja.
Pekingben utcára vonultak a tüntetők, akiknek szívügyük a szigetek hovatartozása. Lelkesedéstől függően a megmozdulások hol békésebbé, hol pedig egészen agresszívvá váltak.Sok japán tulajdonú boltot és éttermet megrongáltak, illetve sok cég jelezte, hogy egy napig zárva tartanak.
Egészen odaáig fajult, hogy egy ma meghozott, de nem hivatlos rendelet alapján a japánról szóló vagy japán író által írt irodalmi műveknek nincsen maradásuk Peking utcáin, ki lettek tiltva és nem forgalmazhatóak.
Taiwan is bejelentette igényét a  tőle 200 kilométerre fekvő szigetekre, és halászaik rögvest felsorakoztak a part mentén 58 hajóval. Ezzel felmutattva, hogy a taiwani halászoktól a halban gazdag terülteket nem lehet elvenni.De japán ezt vízágyukkal lövésekkel jutalmazta, hiszen  jogtalanul léptek be egy másik állam területére. A taiwani hajók az incidens után elhagyták  a kérdéses területeket.
Több ízben is kínai kutató hajók zavarták meg Szenaku-szigetek csendes magányát, amit a japánok támadásként észleltek, de katonai konfliktus nem történt.
S.A






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése