2012. október 9., kedd

VoxPop: tálibok az afgán kormányzatban?

Kérdéseimet, Kútvölgyi Bencének, nemzetközi tanulmányok szakos hallgatónak teszem fel. Az interjúval megpróbálom megismerni az "utca emberének" véleményét a tálibok részvételéről az afganisztáni kormányzatban.



Szerinted melyik megoldás a célravezetőbb egy békésebb Afganisztán megteremtéséhez, ha a tálibokat továbbra is megpróbálják kiszorítani a kormányzatból vagy ha közelebb engedik őket a hatalomhoz?

Szerintem, mivel a tálibok jelenleg egy terrorista harcot folytatnak Afganisztánban, a lehető legjobban el kell őket különíteni a politikától. Eddig, ha jól tudom, nem hangoztak el olyan nyilatkozatok a tálib részről, hogy ha szerepet kapnának az afgán kormányban letennék a fegyvert és befejeznék a véres tevékenységeiket. Ezért mindenképpen kihagynám őket az ország irányításából. 

A tálibok valóban folytatnak harcokat, azonban már tettek hivatalos nyilatkozatokat arról, hogy ha kapnának bizonyos szintű képviseletet a kormányban akkor befejeznék a vérengzéseket. Ilyen nyilatkozattal is inkább kihagynád a politikából őket?

Én mindenképpen, amióta az Egyesült Államok megdöntötte a tálibok uralmát, gyakorlatilag folyamatosan jönnek a hírek a felől, hogy a tálibok milyen bázisokat támadtak meg, milyen konvojokat robbantottak fel. Nem hiszek abban, hogy egy ilyen radikális mozgalom ezt egy két képviseleti helyért cserébe felhagyna ezekkel a tevékenységekkel. 

Ha már az elmúlt időszakot nézzük, akkor az eddigi NATO stratégia teljesen eredménytelen volt és nem tudta visszaszorítani a tálib fegyvereseket, gyakorlatilag egy állóháború alakult ki a két fél között. Ha az eddigi taktika nem vált be, nem kéne mégis megpróbálni a közelebb engedést?

Az eddigi stratégia tényleg használhatatlan volt, azonban ha jól tudom bizonyos mennyiségű NATO csapat még mindig marad a térségben, 2014-ig, és ahogy hallottam mostanában a híreket, az amerikai drone-ok folyamatosan eltüntetnek egy-egy fontosabb radikális vezetőt. Ha ez így folytatódna tovább talán a tálibok vezetése is meggyengülne és így könnyebben lehetne legyőzni őket. Ezért továbbra is azt gondolom, hogy távol kell tartani atálibokat a vezetéstől, a 2014-es csapatkivonásokig biztosan. 


B.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése