2012. október 9., kedd

Egy oldalról, őszintén


Egy oldalról, őszintén.

 

 

Interjúalanyom Pintér Gábor, 23 éves egyetemi hallgató volt, akit a Németországban nagy felháborodást keltő körülmetélésről és annak vallási hátteréről kérdeztem.

 

Ön szerint törvényekkel megakadályozható lenne-e hogy az idegen vallási szokások visszaszoruljanak, idővel pedig teljesen megszűnjenek?

 
-           Véleményem szerint csak is törvényekkel akadályozhatóak meg ezek a szokások. Azt gondolom, hogy mérleg kétoldalú. Meg kell teremteni a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy „mindkét fél” elégedett legyen.
A törvényeknek egy bizonyos keretek közé kell szorítania a szabad vallásgyakorlást.
A muszlimoknak és zsidóknak be kell látni, hogy tőlük eltérő kultúrájú és vallású országokban, nem illethetik meg őket feltétlenül ugyanazok a jogok, mint hazájukban.
Az európaiak vallási toleranciája sokkal magasabb, mint a zsidóké.
Így ők- legyenek, csak az országok turisztikai céllal felkeresők- megpróbálnak minden vallási „előírást” betartani.

 Ön szerint jogos-e a zsidó és muszlim felháborodás? Németországban túlságosan szigorúak és diszkriminatívak azokkal szemben, akiket ugyanazok a szociális jogok illetnek meg?

 
-           Úgy gondolom, a felháborodás öncélú és nem feltétlenül jogos. A hangsúly a helyi szokások elfogadásán van. Egy ország állampolgáraként a helyi normát kell betartani.
Természetesen meg kell hagyni az alapvető vallási sajátosságokat, de azoknak nem szabad megbotránkoztatást kelteni az emberek többségében.
Németország korántsem mondható ezekben az esetekben intoleránsnak. Az ország lényegében mindenkit befogad. A népességnek jelentős hányadát az külföldről érkező vendégmunkások és bevándorlók alkotják.
            Egy ország működését törvények szabályozzák, aki megszegi büntetést érdemel. Nem volt ez másként a zsidó kisfiú esetében sem. A megbotránkoztatást véleményem szerint a fanatikusan saját vallási szokásaikhoz ragaszkodó emberek viselkedő okozta, okozza.
Németország talán túlságosan engedékeny volt a külföldiekkel szemben.

           
Milyen ítélet születne, ha Ön lenne a német igazságügyi miniszter?

 
-           Mindenképpen szigorúan szabályozott keretek között lenne végrehajtható a körülmetélés, 16 éves kor felett.
Olyan helyiségeket kell létrehozni, amelyet speciálisan erre a célra alakítanak ki, felkészült orvosokkal.

 

 

 H.E.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése