2012. október 2., kedd


Kínai-Japán szigetvita
Tokió a harc helyett meglebegteti a fehér zászlót

A japán miniszterelnöke Noda Josihiko október elején átszervezte kabinetjét, melynek egyik célja a Kínával folytatott szigetharc miatt elmérgesedett kapcsolat helyreállítása.

A dél-kínai tengeren elhelyezkedő szigetvilág gazdag olaj, gáz és halászati és édesvízi tartalékokban, Kína számára stratégiai fontosságú a terület bekebelezése. 2010 óta Japán és Kína között területi viták folynak a japánul Senkaku, kínaiul pedig Diaoyu elnevezésű szigetekért, mely vitába később a területet szintén magáénak tartó Taiwan is bekapcsolódott. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy szeptember végén a két fél közötti diplomáciai kapcsolatok megszűnéséről lehetett tartani.
A szigetvita
A szigetekre Japán, Kína és Taiwan is igény tartanak, az ellenőrző jogot viszont Japán gyakorolja. A Japán kormányzat 2012 szeptemberében aláírt egy szerződést, melyben a szigetvilághoz tartozó három szigetet megvette Kuniaki Kuriharától, egy japán üzletembertől, aki korában bérbe adta azt a japánoknak. A kínai és a Taiwan állam ezt a lépést sérelmezi, hiszen mindketten igényt tartanak a területre, magukénak tekintik. A diplomáciai kapcsolat Kína és Japán között megromlott, az adásvétel óta a két ország már fegyvereket is bevetett, igaz vízágyú formájában.

A külügyminiszterek találkozója
A kínai Yang Jiechi és japán Koichiro Gemba külügyminiszterek szeptember végén igyekeztek csökkenteni a feszült helyzetet, de a tárgyalások nem vezettek sikerre. A kínai oldalról sértőnek találják, hogy a II. világháborús határokat nem tartják tiszteletben. Gemba külügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a szigetvilág japán fennhatóság alatt áll, így az ügy a japán kormányra tartozik.
A sikertelen találkozó tovább fokozta a nemzetek elhidegedés. A diplomácia és az üzleti világban is érzékelhetővé vált távolságtartás, Peking lemondta a két ország diplomáciai kapcsolatainak 40. Évfordulójára megrendezett ünnepséget, a Toyota multinacionális vállalata szerdán csökkentette a termelést Kínában.
Kínában erre válaszul több városban rendeztek japán-ellenes tüntetéseket, megmozdulásokat, attól sem riadtak vissza, hogy a Japánból érkező termékeket bojkottálják, a japán embereket pedig megtámadják.
Egy lehetséges megoldás
Noda Yoshihiko miniszterelnök a külpolitikai helyzetre való tekintettel nem várhatott a kormányváltással, megalapította az új kabinetet, mellyel a célja, hogy a kormány és a kormányzó pártok együttműködve hatékonyabban tudjanak fellépni, másrészt a tisztváltással igyekezett közelebb kerülni a kínai vezetéshez, remélve, hogy a szigetvitát a legbarátságosabb módon sikerül megoldaniuk.
2012.10.02.
V.E.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése