2012. október 1., hétfő

„…Ne mondjatok Allahról mást, csak az igazságot!...”


„…Ne mondjatok Allahról mást, csak az igazságot!...”
(Korán idézet)
2012.09.30.
B.H.T.


Az arab tavasz a tények szerint még nem érte el végső célját, vagy a humorérzék teljesen kiveszett a muszlim világból? Esetleg jogos a felháborodás, és a reakció? Vajon a zsidó- vagy keresztényellenes filmek is ekkora erőszakot váltanának ki? Talán kulturális különbségekre hivatkozva már csak „legyintünk” az arab reflexióra?

     Óriási nemzetközi felháborodást keltett a nemrég előkerült iszlámellenes rövidfilm. A kopt keresztény egyiptomi származású, Nakoula Basseley Nakoula által rendezett filmet több országban betiltották. A „Muszlimok ártatlansága” című 14 perces filmet már több helyen nem lehet megtekinteni, de a ’Google’ keresőbe, könnyen rátalálhatunk.
    Az erőszak több kárt és nemzetközi feszültséget okoz, mint maga a film. Meggyilkolták az amerikai nagykövetet Líbiában, gyújtogatás, vandalizmus és állandó tüntetések folynak. A provokatív film és maga a reakció a szólásszabadságot teljesen halálra ítéli, de vajon jogos a felháborodás? A szólásszabadságnak is vannak határai? Igen! A film Mohammed prófétából és a vallásból gúnyt űzve megsérti a muszlim hívőket. A pápa biztosan leesne az aranyozott székéről, ha Jézust afroamerikai nőként ábrázolnák, aki gyerekeket molesztál, és bárányokkal közösül.
    Egyes filmszereplők nagyon megrémültek az eseményektől és nyilvánosan is elnézést kértek, állításuk szerint ők erről nem tudtak. Az egyik színésznő félelmében pereskedésekbe kezdett és követeli, hogy tiltsák le a filmet a világhálón.
    Láttunk már más szarkasztikus karikatúrákat Mohammed prófétáról, melyek nem váltottak ki ekkora zűrzavart nemzetközi körökben, de talán emlékszünk, amikor 2005-ben egy dán napilap Mohammed karikatúrájával nagy botrányt okozott. Az arab világban nem lehet a vallással tréfálni, mert az bosszút követel, ami nem vérmentes. Kérdem én, miért pont ez a film és miért pont most került nyilvánosság elé? Haszan Nasrallah szerint az események mögött az Egyesült Államok áll, céljuk pedig a keresztény és muszlim arabokat egymás ellen uszítani. A jelenlegi helyzetet nézve sikeresen, még ha nem is amerikaiak állnak a háttérben.
    Szeptember 27.-én őrizetbe vették Nakoula Basseley Nakoula, a filmkészítőt, akit bizonyos feltételek mellett próbaidős szabadlábra engedtek. Az egyik feltétel tiltja az internet használatát, ezzel érdemelte ki a letartóztatást. A börtönben nagyobb esélye van az életben maradáshoz.
A vihar napokon belül lecsendesedik, a bosszú elraktározódik és csak a gyűlölet nő mindkét irányból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése