2012. október 8., hétfő

Interjú Létai Andrással



Interjú a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi tanulmányos hallgatójával
Létai Andrást, 23 éves egyetemi hallgatót kérdeztem arról, hogy egy átlagos magyar egyetemista mennyire tájékozott az USA belpolitikai kérdéseinek ügyében.

1.   Véleményed szerint Ann Romney beszéde sikert aratott? Emelte férje esélyeit?
„ Amerika egy kis cég!” Ez egy tipikusan republikánus hasonlat; az életszínvonal- növelést nem szociális alapon gondolja megvalósíthatónak, hanem hogy növelje a befektetési és vállalkozói kedvet, amely által munkahelyeket teremt. Ez a republikánusok táborában egy jó beszédnek számít. Kihangsúlyozta, hogy ők az egyszerű nép fiai, tehát értik az amerikai átlagemberek problémáit. Ebből a szempontból hasonlít Michelle Obama beszédére. Ann a republikánusok körét biztosan megnyerte. Úgy gondolom, hogy ami a szociális programmal kapcsolatos,  abban Michelle eredményesebb volt.

 2.   Szerinted Mitt alkalmas lenne az elnöki posztra? Ha igen, miért?
Romney több évtizedes üzleti tapasztalattal rendelkezik, saját vállalkozása van, jó kapcsolati tőkével rendelkezik, átlátja az üzletet és jó gazdasági tervei vannak, pl.: energiaellátás; iskolák, munkahelyek biztosítása; export-import, kiegyensúlyozott költségvetés, kisvállakozások támogatása. Mitt támogatja a fegyverkezést, ezzel szemben Obama békepárti és sohasem üzletelt.

3. A demokraták az egészségügyi reform megvalósítását tervezik. Miért ellenzik ezt a republikánusok?
A republikánusok szerint ez nem működne.

 4.  Te kit szeretnél elnökként látni? Miért?
Én őszintén szólva mindkét pártcsoporttal egyet tudok érteni, persze konkrét tárgytól függ, pl.: vannak kérdések, amelyeket a republikánusok tudnak jobban megoldani. Személyiségtől is függ, pl.: J.F.Kennedy a demokraták közt volt zseni, míg R.Reagen a republikánusok körében. Jelen esetben nem tudnám megmondani, hogy ki lenne jobb elnök a két jelölt közül.
DR.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése