2012. október 9., kedd

Milyen távol van Budapest Pekingtől avagy szív-e valaha Japán és Kína békepipát ?



Milyen távol van Budapest Pekingtől avagy szív-e valaha Japán és Kína békepipát ?
A szeptemberben nagyobb figyelmet kapó Kínai- Japán-Taiwan szigetincidensről kérdeztem a 34 éves postai kézbesítőt,Pétert.

Ön szerint mennyire történelmi, vagy inkább egyéb, ki nem mondott indokok állnak a mögött, hogy 2012-ben, két nagyhatalom között feszültség támad nyolc lakatlan,apró sziget miatt?
Az a véleményem, hogy a mai konfliktusoknak sokkal mélyebben vannak a gyökereik. És nem mindig a helyes oldal van a sajtó elé tárva. Ma már a politikai érdek formálja az indokokat, legyen szó bármilyen területről. Hogy a kormányok még milyen mozgatórugókat építenek az ügyek mögé az már csak ízlés kérdése.
Ebben az esetben sem főképpen a szigetek hovatartozása fontos, hanem az alatta és a körülötte lévő ásványkincsek kibányászásának és használatának joga.
Japánok elleni tiltakozásokat támogató kínai kormány viselkedése Ön szerint elítélendő vagy helyeselendő?
Azt hiszem, hogy ténykedése leginkább célravezető, sem mint etikus, hiszen sikerül a kormánynak elérnie azt, amit szeretnének: a másik ország elleni gyűlöletet még jobban szítani. Ez egészen odáig fajulhat, ami már teljesen értelmetlen külső és belső szemmel nézve egyaránt.
Nem a probléma megoldására törekszik, hanem ellehetetleníteni a kommunikáció minden fajtáját a két ország között. Míg a mindennapi embereknek nem válik szívügyükké és kezdenek el ők is partra szállni a számukra valósnak vélt látszat igazak mellet.
Állást tudna foglalni valamelyik ország mellett?
Hát ez igazán nehéz kérdés, ha mindenképpen döntenem kéne, akkor talán Japán követelését mondanám jogosnak és a kínait látszólagosnak.
Nem mondom, hogy nem látok a kínai válaszlépésben igazságot, mert a történelmi veszteségek általában fájóak és igazságtalannak tűnnek, de azt hiszem ez semmiképpen sem Trianon méretű.
Kína oldaláról a biztonsági ürügy kissé furcsán hangzik, mert legalább huszonötször nagyobb Kína, mint Japán. Ami pedig az ásványkincseket illeti, azokról hadd döntsön az ország a saját maga gazdasága, helyzete szerint.
Ön mennyit hallott vagy olvasott erről az incidensről a magyar médiában(tévében,újságban,rádióban)?
Sajnos nem sokat, hiszen valahogy úgy vagyunk vele, hogy ami Ázsiában történik az szinte egy másik bolygón, de legalábbis valahol jó messze zajlik tőlünk.
Úgy gondolom, hogyha valóban fontos és nagy befolyást keltő ügy lenne, akkor minden újság címoldalán vezércikként jelenne meg.

S.A






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése