2015. február 22., vasárnap

A Visegrádi Csoport elutasítja Orbán politikáját





Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét vegyes érzelmekkel fogadta Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök asszony február 19-én Varsóban, ahol a két állam vezetője őszinte, de nehéz tárgyalást folytatott le országaik kapcsolatáról.

Orbán Viktor lengyelországi látogatása február 19-én csalódásnak bizonyult. Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök asszony a találkozó során többször hangsúlyozta, hogy Lengyelország és Magyarország közös múlttal rendelkeznek, amelyben jelentős hangsúlyt kell kapnia a Visegrádi Csoportnak, valamint az európai közösség egységeknek, és az agresszió elítélésének. Az 1956-os eseményekhez hasonlította az ukrán területen történteket, és felhívta a miniszterelnök figyelmét, hogy mindkét ország vesztese azon eseményeknek, ahol az erő veszi át a nemzetközi jog helyét. Orbán Viktor megerősítette a két ország közt fennálló régi, baráti viszonyt. „Magyarország és Lengyelország mindig támogatták egymást, és mindig támogatták a szabadságot” – mondta a magyar miniszterelnök. Emellett hozzátette, hogy támogatja a Minszki Memorandumot, mely garantálja az állandó fegyverszünetet a térségben.

A kétes fogadtatás és a megrovó szavak mögött az ukrán-orosz konfliktus áll, melynek szálai ma már egész Európát átszövik. Lengyelország, mely eddig a Visegrádi négyek közül, sőt egész Európában Magyarország legjelentősebb stratégiai szövetségese volt, mára eltávolodott az országtól, és nyíltan elítéli Orbán Viktor politikáját, aki ugyanis Vlagyimir Putyin orosz kormányfő budapesti látogatása után két nappal érkezett Varsóba. Miután Putyinnal tárgyalásokat folytatott egy, a Magyarország gázellátását biztosító megállapodásról, Varsóba utazott, ahol szerette volna az Európai Unió számára világossá tenni, hogy Oroszországgal való szoros viszonya nem jelenti azt, hogy hátat fordítana Nyugat-Európának. Ez fiaskónak bizonyult, ugyanis korábbi szövetségese, Jaroslaw Kaczynski, volt lengyel miniszterelnök nem volt hajlandó fogadni őt, azzal az indokkal, hogy " hátba szúrta az Európai Uniót és Lengyelországot".

Az oroszok által való Krím-félsziget megszállása óta Nyugat-Európa egységesen elítélte Oroszország cselekedetét, és elítéli most is a Kelet-Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt. Ezért az Európai Unió tagállamai kritikusan szemlélik Orbán Viktor külpolitikáját, hiszen az annektáló elleni gazdasági szankciók megújításához az Unió mind a 28 tagjának támogatása szükséges lenne. Így a nyugat nem nézi jó szemmel, hogy Orbán Viktor és kormánya szoros, gazdasági kapcsolaton alapuló viszonyt ápol azzal az Oroszországgal, akit ők gazdasági szankciókkal sújtanának.
Sources:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése