2015. február 22., vasárnap

Győzhet-e Kaczynski Tusk távollétében? Lengyel belpolitika az ukrán válság tükrében

Lengyelország 2015 májusában elnökválasztásra készül, ősszel pedig parlamenti választásokat rendez. A verseny a két nagy jobboldali párt – a jelenleg kormányzó Polgári Platform (PO) és az ellenzéki Jog és Igazságosság (Pis) - között fog eldőlni. A nagy kérdés az, vajon sikerül-e Jaroslaw Kaczynski vezetésével a Pis-nek megnyerni a választásokat a 2014-es zűrzavaros év után, amelyet nemcsak az ukrán-orosz konfliktus árnyékolt be, hanem a „lehallgatási botrány” is.

2007-ben a miniszterelnök Kaczynskit a PO-nak sikerült eltávolítania a színről. Az Európai Unió és Oroszország fellélegezhetett, hiszen az a Donald Tusk lépett Kazczynski helyére, aki mára már az Európai Tanács elnöke, aki a PO színeiben stabilizálta az országot, és a külkapcsolatokban sokkal kompromisszum késznek találtatott, mint elődje. Ám Tusk most Brüsszelbe távozott, így Kaczynski támadásba lendülhet, mert a PO Tusk személye köré épül, a karizmatikus vezető hiányában gyengülhet a PO szavazóbázisa.

Az ukrán-orosz konfliktus kirobbanásakor is megmutatkozott a Pis nacionalistább, konzervatívabb szemlélete. Sokkal határozottabb fellépést követelt a kormánytól. Véleményük szerint se az EU, se Obama elnök nem elég erős ahhoz, hogy megállítsák Putyint. A PO viszont megfontolt retorikájával megnyugtatta a lengyel társadalmat, amely az első közvélemény kutatások alapján még orosz támadástól félt, azonban ebből már semmit sem lehet érezni, amely bizonyára a szoros lengyel-USA kapcsolatoknak és a NATO lengyelországi parancsnokságának megerősítésének köszönhető. A kormány a gyors reagálást helyezi előtérbe, és a mielőbbi megállapodást, hiszen az uniós szankciók a lengyel gazdaságot is sújtják. Igaz a munkanélküliség alig nőtt, ám a Pis ebbe is beleköthet.
A választások közeledtével újra felerősödhetnek a nemzeti érdekeket szem előtt tartó, oroszellenes hangok, ugyanis a szmolenszki tragédia ötödik évfordulóját összekapcsolhatják az ukrán légtérben tisztázatlanul lezuhant Malaysian Airlines ügyével.  Kaczynskiék álláspontja szerint a szmolenszki gép lezuhanása mögött az oroszok állhatnak, akik félre akarták állítani testvérét, a Szolidaritás egykori vezetőjét és Lengyelország elnökét. A maláj gépet orosz fegyverrel lőtték le, ám kérdéses, kik követték el. Kaczynski tehát érzelmileg ismét befolyásolhatja a választókat.
A lehallgatási botrány kapcsán közel 10%-os előnyre tehetett szert a Pis. Itt is felmerült, hogy az oroszok keze van a lehallgatások mögött, amely veszélyezteti a belbiztonságot. Ha ez beigazolódna, a Pis növelhetné előnyét, hiszen mindig élesen bírálja a kormányt az orosz kapcsolataiért.

Összességben elmondható, hogy a lengyel kormány és a társadalom Ukrajna területi egységének visszaállítását szorgalmazza új vezetéssel, és humanitárius segélyszállítmányokkal látják el a rászorultakat. A választók örülnek Tusk sikerének és sokkal inkább érdekli őket a nemzetiségi - és abortuszkérdés, valamint az EU-ban betöltött szerepük, mint az ukrán válság.
A helyhatósági választások ugyan a Pis győzelmét hozták a múlt év végén 31,5%-kal, ellenben a PO csak 27,3%-ot szerzett. Ezzel szemben az elnökválasztást a nagy népszerűségnek örvendő Bronisław Komorowski elnök nyerheti. Valószínűleg a parlamenti választások lesznek szorosabbak, de ha nyer is a Pis, aligha lesz esélye többségben kormányozni.
A döntés a lengyel nép kezében van, annyi azonban bizonyos, hogy nagy szócsatározásoknak lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő hónapokban.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése